Ante Fumić: „Placement“ Facebook oglasa – nedovoljno spominjan alat?

Ante Fumić: „Placement“ Facebook oglasa – nedovoljno spominjan alat?

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Prvi tekst za Novu Energiju, i idemo direktno u nešto konkretno. Facebook oglašavanje je ono što nove ljude u svijetu društvenih mreža najviše zanima. Primjetio sam to kod svojih polaznika na individualnim Facebook edukacijama. Iako program traje tri dana, nakon što drugi dan prođemo „oglašavanje“ svima padne kamen sa srca i onako u tišini (kao ja ne kužim) zaključe „uh dobro je, ipak nisam bacio novce na ovu edukaciju, sad nešto znam!“.

Obično kad nekog educiram, savjetujem ili pokušavam dobit za novog klijenta, pokušavam objasnit da su Facebook oglasi nešto što nije za svakog. Razloga je puno, a najvažniji od njih sigurno je bacanje-ušteda novca. Iako ima puno opcija kojima se unutar Facebook oglašavanja može targetirati oglase, ovaj put targetiranje ne bi uzeo za temu. Zanimljiviji mi je „placement“ (nadalje bez navodnika) koji ljudi vrlo rijetko spominju, a u biti je jedan od najbitnijih detalja koji izuzetno utječu na omjer uloženo-dobiveno.
Što je svim oglašivačima na Facebooku cilj? Logično je, potrošiti što manje novca i dobiti što više reakcija. Cijena klika sigurno je bitna, ali kako do te cijene doći? Bitan je i sadržaj, ali kako sadržaj pravilno pokazati? Iz tih i mnogih drugih razloga imamo placement.

Facebook placement trgovina, kad govorimo o oglašavanju postova, sastoji se od četiri proizvoda. Jedan je prilagođen smartphone-ima, drugi drugoj društvenoj mreži, a preostala dva vašem kućnom računalu.

Dakle, Facebook placement trgovina omogućava prikaz istog oglasa na raznim uređajima i društvenim mrežama, u raznim oblicima.

Mobile News Feed – oglas se prikazuje u news feedu na mobilnom Facebooku smartphone-a.

Instagram – oglas se prikazuje na društvenoj mreži Instagram, korak dalje od Facebooka.

Desktop News Feed – oglas se prikazuje na standardnom zidu Facebook korisnika.

Desktop Right Column – oglas se prikazuje bočno, zdesna pokraj standardnog zida Facebook korisnika.

Za sve one koji se društvenim mrežama bave „usput“, štednja vremena sigurno uzrokuje propuštanje biranja placementa jer Facebook obično ima automatski postavljen „automatic – recommended“. To nije samo štednja vremena, već je i razbacivanje novca.

fb 1

Pri postavljanju oglasa nemojte biti lijeni kod „Placements“ provjeriti što se skriva iza onog „Choose your placement“. Iako se placement usmjerava po vrsti sadržaja, publici i vremenu, neka općenita priča koja vam može uložiti manje novca, a dobiti više rezultata, sljedeća je.

fb 2

Mobile News Feedobavezno koristiti! Pogotovo za publiku 18-40. Danas svi imaju smartphone, a na Facebooku obično pregledavaju news feed iliti zidove. Želite biti na njihovom news feedu, vjerujte. To ćete primjetiti i na rezultatima.

Instagramkoristiti po potrebi! Nije svaka kampanja za Instagram, međutim zna biti zgodno. Iako još uvijek ne znamo kakav je povrat ulaganja na Instagram oglašavanje (pustimo na kraj statistike koje nam se pokazuju), lijepo je imati veliki broj Instagram lajkova. A na Instagramu će to ići brže nego na Facebooku.

Desktop News Feed obavezno koristiti! Svi koji prate Facebook putem računala vole (koliko god govorili da ne) da oglasi budu baš tu, direktno u news feed-u na njihovom računalu. Za razliku od sljedećeg…

Desktop Right Columnrijetko koristiti! Facebook korisnici lijeni su i to su sve više i više. Iako je to samo pogled udesno, rijetki primjećuju ove oglase a još im rijeđi daju na važnosti. Osim toga, manjih su dimenzija od mobilnih ili desktop oglasa i poruka je kraća. Ovo je svojevrsni Facebook banner, kao oni na web stranicama. O tome ćemo u nekoj drugoj kolumni.

Jer prva je gotova! Agencija PRiLIKA od danas piše kolumne za Novu Energiju, nadamo se da vam se sviđa prva. Uživajte s nama, i štedite novac.

ante2Autor: Ante Fumić, CEO LIKACLUB.eu, Direktor PRiLIKA, Community manager LIKACLUB.eu

Foto naslovna: pixabay.com

(Visited 163 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE