smrtdomena

R.I.P. .com?

Svaka promena je bolna, a ako se događa pred svima, na internetu, često je popraćena brojnim, glasnim i negativnim komentarima. Setite se samo novih logotipa velikih kompanija kao što su Airbnb ili Yahoo – i sami smo, priznajemo, zajahali tals negativnosti i zezancije na račun novog imidža. Velikani su svesni da će se to dogoditi, stoički podnose svu salvu komentara, skica, filmića, montaža, mema, a nekoliko dana kasnije bura se stišava i sve seda na svoje mesto.

Buru je pre nekoliko dana podigao i Google. Naime, nakon vesti o restrukturiranju ove firme, čije aktivnosti sada deluju pod krovnim Alphabetom, retki su odmah primetili možda sitnu, ali bitnu stvar – domen.

Abc.xyz, a ne Alphabet.com? Deo problema leži u tome što je logični domen već rezervisan i u vlasništvu je BMW-a, a u tekstu New York Timesa, koji se počeo baviti ovom temom, samo je ovlaš spomenuta neobičnost domena Googleove krovne kompanije.

X Y Z in Blocks

.xyz je novi hit

Ne-com domeni su konačno u fokusu. I zaista, mediji su se u prvom talasu komentara bavili novostima oko restrukturiranja tehnološkog giganta, iako je za domensku industriju ovo bio itekako važan trenutak. No, konačno je i domen došao u fokus – krenule su vesti o tome kako je takav Googleov potez uticao na registar u čijem je vlasništvu .xyz, a potom su se mediji poput Wireda ili Forbesa počeli baviti temom o tome kako ne-com domeni dobijaju na značaju. U vreme kada vlada nestašica .com domena, kada svakoga dana niču stotine startapa i projekata koji žele svoje mestašce na internetu, nije ni čudno što drugi domeni postaju sve zanimljiviji. Ali možda jeste neobično što se na to odlučio sam alfa (i omega)Google Alphabet (teško se naviknuti na ovu novost).

Komentari na taj čin bili su u dobrom delu, očekivano, negativni, bilo da su se odnosili na mit da su stranice s ne-com domenima lošije plasirane na pretraživačima (Ovde je reč o malo komplikovanijoj temi, ali ekstenzija ne bi smela imati veze s plasmanom stranice u rezultatima pretraživanja – starost domena utiče na to, a stranice s .com domenima često su starije od ne-com domena. Naravno, to je samo jedan od brojnih faktora koji utiču na rangiranje.) ili da na to da je xyz komplikovano za izgovoriti (iskreno, lako je kao abeceda). Vraćamo se na onu da su promene teške i u današnje vreme redovno popraćene negativnim komentarima. A i onim humorističnim. Znate li da je neko registrovao abc.wtf? I da ta adresa preusmerava na pretraživač Bing? 🙂

Srećom, i Google je oduvek imao smisao za humor, stoga on ni sada nije izostao. Iako je vest o Alphabetu mnoge naterala da pogledaju na kalendar i uvere se da nije prvi april, šala je ovoga puta bila suptilnija. Znate li da Hooli, zla korporacija iz serije Silicijumska dolina, pandan Googleu Alphabetu, takođe koristi .xyz domen? Referencu na to možete pronaći i na samoj web stranici Alphabeta… Ali samo ako jako, jako dobro pogledate.

hoolie

I Hooli je .xyz!

Sve u svemu, Google, odnosno Alphabet, napravio je važan korak – možda je nastao iz frustracije neodgovarajućim dostupnim .com domenima, ali svakako je napravljen. I sada povratka nema: ne-com domeni dobijaju svoje mesto pod internetskim suncem, bilo da je reč o onim novijima, kao što su .xyz, .lawyer, .agency, .bar, ili onima koji su se već dokazali, a za dobar primer ne moramo ići daleko – crnogorski .me.

lana

Tata Lane del Rey se obogatio na – internet domenima!

 Izvor: Netokracija.com, Mia Biberović