Da li će Bitcoin funkcionisati i posle 1. avgusta?

Da li će Bitcoin funkcionisati i posle 1. avgusta?

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Bitcoin ponovo prolazi kroz krizu izazvanu raskolom između bitcoin developera, koji je nastao zbog problema skaliranja ove kriptovalute.

Prvog avgusta konfirmacioni skorovi za Bitcoin će možda postati nepouzdani na neodređen vremenski period, najavljeno je na sajtu bitcoin.org. Šta to znači? Ukratko, bilo koji bitcoin koji dobijete nakon tog datuma moći će da nestane ili da se pretvori u tip bitcoina koji drugi ljudi neće prihvatati kao uplatu.

– U periodu od 1. avgusta do sredine novembra uplovljavamo u još neispitane vode. Scenario u kome se u tom periodu mogu pojaviti dva lanca-klona, tj. “chain-split” je malo verovatan, ali moguć. Bitcoin neće umreti po 141. put, ali ako se dupliranje lanca dogodi, to će imati negativan uticaj na rast mreže i cenu izraženu u dekretnom (fiat) novcu – objašnjava Danilo Backović iz zajednice Blockchain Srbija.

Transakcije u bitcoinu nisu od starta ireverzibilne. Umesto toga, one dobijajukonfirmacioni skor koji predstavlja indikaciju toga koliko je teško preokrenuti, odnosno poništiti određenu transakciju. Da bi transakcija dobila konfirmacioni skor potrebno je između nekoliko sekundi i 90 minuta.

Kada se razreši situacija koja će nastupiti 1. avgusta, konfirmacioni skorovi će ili povratiti svoju normalnu pouzdanost, ili će nastati dve (ili više) konkurentnih verzija bitcoina. U drugom slučaju ćete morati da preduzmete neke dodatne korake kako biste mogli da nastavite da normalno koristite bitcoin.

Izvor: Startit
Foto: Pixabay

(Visited 152 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE