Digital 2017 – Tibor Jona: Revolucije se nisu preselile na društvene mreže već u udžbenike istorije ili odselile na neka lepša mesta

Digital 2017 – Tibor Jona: Revolucije se nisu preselile na društvene mreže već u udžbenike istorije ili odselile na neka lepša mesta

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Četvrtu godinu zaredom Color Media Communications organizuje “Digital“, regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Ovogodišnji – #Digital2017 – trajaće 2 dana – 07. i 08. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Ovogodišnju konferenciju otvoriće prvog dana – Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije i Džulija Patriša Fini, ambasadorka Australije u Beogradu, a drugog dana – Branko Ružić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vlade Republike Srbije i Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Beogradu

Tokom dva dana u okviru devet panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, budućnosti filma i bioskopa u digitalnom dobu, revolucijama na društvenim mrežama, marketinškoj i medijskoj sceni i njenoj budućnosti, kao i o kriznom komuniciranju, Uberu, gorućim temama IT scene i drugo.

Drugog dana konferencije, 8. septembra, u panelu “Revolucija, 100 godina posle: Da li su “zimski dvorci” digitalnog doba neosvojivi” učestvovaće i Tibor Jona, novinar i bloger, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Da li su se revolucije sa ulica preselile na društvene mreže?

– Ne, revolucije su se preselile u udžbenike istorije ili su odselile u Toronto, Štutgart i Oslo, gde imaju lep posao, letuju tri puta, a čujem i da je revolucija tamo kupila lep stan sa dva posto kamate i drugi auto. Imigracija je revolucija moje generacija. Nekad se to radilo sa jataganom u šumi ili sa drugovima preko Igmana ili gospodom preko Ravne gore, a danas aviokompanijom pa u svet. Menjao se svet i tada i sada – samo što sada imate manje apetite pa menjate samo sopstveni svet, lični mikro-kosmos. A što se nas preostalih u Srbiji tiče mi smo utučeni, potučeni i zatučeni, a ono što ne postoji u srcu, ne može postojati na društvenoj mreži, a kamo li na ulici.

Kako vidite javnu reč iz ugla društvenih mreža?

– Uplašenu i autocenzurisanu, kao i svugde u našem društvu, svedenu na šačicu ljudi koja priča šta misli, koju ostatak u isto vreme i čita i smatra budalama. Od antičkog Egipta do otprilike Gutenberga reč i istorija je uglavnom pripadala elitama. Od Gutenberga do Zukenberga reči i istorije su se dočepali i počeli da je pišu i oni bogatijii, a od interneta i Zukenberga naovamo reč pripada apsolutno svima i valjda je po prvi put zaista javna. Po prvi put u istoriji ljudskog roda naša generacija može da čita šta misli i oseća i taj takozvani “mali” čovek koji je uglavnom kroz celu istoriju čovečanstva ostajao ispod zahvata istorije ili statirao u istorji. Možda nam je zato neobičan taj fenomen društvene mreže jer nismo navikli na toliki pluralizam. No to je dobro pošto ćemo tek tako shvatiti potrebu za univerzalnim, besplatnim i humanističkim obrazovanjem.

Tragedije u Centrima za socijalni rad, ideja jednog dizajnera da promeni zastavu Srbije, požari u susednim zemljama… samo su neke od tema koje su izazvale gomilu komentara i onih koji nisu često aktivni na društvenim mrežama. Da li se na osnovu njih može dobiti prava slika današnjeg društva?

– Ne, nikako i pogrešno je smatrati društvene mreže slikom društva. To je samo jedan deo društva, a plašim se i njegov srećniji deo. Vi možete na društvenim mrežama promatrati trendove koji inače postoje u društvu – našu varvarizaciju, rast surovost i odbacivanje empatije, prezir ka istini i pravdi, mržnju prema fizičkoj slabost, ženama i starima, veličanje mržnje kao takve, lukavosti i podlosti, idolizaciju prevrtljivosti i prostitucije svakog tipa, paganizaciju i dehumanizaciju čoveka, ako hoćete. Ali da bi dobili pravu sliku morate sići sa mreže i otići u naš vrli novi svet. Morate gledati i rijaliti i Happy i Pink i slušati ljude u autobusu i znati koliko vredi 25000 dinara u Trgovištu ili Krupnju, šta je sve dete od 18 godina spremno da uradi za 20 evra…

Kako vidite političku onlajn scenu?

– Nema on-line i off-line političke scene, ubeđen sam. Jedna je politička scena, samo što se pojavljuje i u analognom i u digitalnom svetu, a kakva je analogna, takva je i digitalna. Brutalna, lažljiva, alava, dehumanizovana, bezidejna, korumpirana, bezmoralna, besčasna, rečju suštinski antihristska… Stvorena iz pljačke, zbog pljačke. Mi smo jedno od onih društava u kojem bi, da nekim slučajem ceo politički aparat odluči da se spakuje i ode, već sutradan ujutro svima bilo suštinski bolje.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digital2017.rs, a kotizacije kupiti i putem www.gigstix.com

(Visited 38 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE