Google i Facebook dominiraju oglašavanjem!

Google i Facebook dominiraju oglašavanjem!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Internet giganti Facebook i Google generišu čak 20 odsto prihoda od oglašavanja na svetskom nivou, za razliku od 2012. godine, kada je njihovo učešće u svetskoj raspodeli prihoda od oglašavanja iznosilo samo 11 odsto.

Prema nedavno objavljenim podacima Zenitove liste 30 svetskih medijskih vlasnika, ove dve kompanije su u periodu 2012. do 2016. godine, od ukupnog rasta u sferi oglašavanja, na svoju stranu privukle čak 64 odsto sredstava.

Kako prenosi MN Njuzleter, kompanija Google, pod kontrolom holding koncerna Alfabet, najveći je medijski vlasnik na svetu.

Tokom 2016. godine kompanija je ostvarila 79,4 milijardi dolara prihoda od oglasa, što je skoro tri puta više od drugoplasiranog Fejsbuka sa 26,9 milijardi dolara oglasnih prihoda.

Apsolutna dominacija Facebooka

Četiri od pet najkorišćenijih internet aplikacija su vlasništvo Facebooka, pokazuje ovogodišnje istraživanje kompanije Senzor Tauer.

Jedino je aplikaciji Snapchat uspelo da poljulja apsolutnu dominaciju aplikacija WhatsApp, Facebook, Messenger i Instagram. Najveći profit, među aplikacijama, ostvarile su uglavnom video i audio aplikacije: Netflix, Line, Tinder, Pandora i Spotifaj.

Kako javlja ASMEDI Njuzleter, preuzimanja mobilnih aplikacija porasla su za oko 14 odsto u protekloj godini, sa 11,9 na 13,5 milijardi.

Google Play, odakle korisnici Androida preuzimaju aplikacije, zabeležio je 8,8 milijardi preuzimanja, dok je Ep Stor uknjižio 4,7 milijardi. (kraj) def

Izvor: Danas, Agencije

Foto: Pixabay

(Visited 63 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE