Google sam briše vaše podatke s telefona ako ga ne koristite duže vreme?!

Google sam briše vaše podatke s telefona ako ga ne koristite duže vreme?!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Sigurnosne kopije podataka s vašeg pametnog telefona imaju rok trajanja i budu obrisane ukoliko smartfon ne koristite dve nedelje.

Zahvaljujući nizu manjih poboljšanja opcije za izradu sigurnosne kopije (backup) i povratak podataka, Google je razmerno olakšao prelaz s jednog uređaja vođenog mobilnim operativnim sistemom Android na drugi.

Ipak, čini se kako prelaz na novi uređaj neće teći tako glatko ako smartfon duže vreme ostavite neaktivnim.

Naime, jedan se nezadovoljni korisnik požalio kako mu je Google obrisao sigurnosnu kopiju bez obaveštenja ili upozorenja. Do toga je došlo nakon što je svoj Nexus 6P zamenio starijim iPhoneom dok ne dovrši potragu za Androidom koji bi mu više odgovarao.

Kad je pogledao mapu namenjenu sigurnosnim kopijama na svom Google Driveu, ustanovio je kako nedostaje backup za Nexus 6P. Korisnička podrška potvrdila mu je kako nema načina na da vrati podatke.

Zbunjen neočekivanim razvojem događaja, surfujući je naišao na stranicu s upozorenjem prema kojem sigurnosne kopije automatski dobijaju rok trajanja nakon što prestanete da koristite pametan telefon dve nedelje ili duže.

Brisanje neaktivnih računa praktikuju brojni servisi za skladištenje, uključujući i Dropbox. Problem je to što Google nije ni obavestio niti upozorio korisnika da će ukloniti njegov skladišteni backup.

Stvaranje sigurnosnih kopija ne samo kontakata i kalendara već i aplikacija, istorije poziva i postavki uređaja (poput, recimo, lozinki za Wi-Fi) moguće je od izdanja Android 6.0 Marshmallow. Backupovi navodno ostaju neobrisani do deset nedelja.

Next Web je od Googlea dobio odgovor u kojem potvrđuju kako se nakon dve nedelje pojavljuje rok trajanja uz sigurnosne kopije za Android i pozivaju korisnike da se izjasne žele li da dobijaju obaveštenje da će njihov backup nestati.

Izvor: Tportal.hr
Foto: Pixabay

(Visited 69 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE