Google skandal: Otpušten inženjer jer je tvrdio da žene nisu za tehnologiju

Google skandal: Otpušten inženjer jer je tvrdio da žene nisu za tehnologiju

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Google je otpustio inženjera koji je napisao dokument u kojem je svojim kolegama pojasnio kako muškarci imaju veću želju za postizanjem statusa u tehnološkoj industriji te kako žene nisu sposobne, iz bioloških razloga, raditi poslove vezane za tehnologiju.

Džejms Damore, inženjer koji je zbog dokumenta na deset stranica izazvao buru u Silikonskoj dolini, potvrdio je kako je dobio otkaz. Kako kaže, otpušten je zbog “podržavanja rodnih stereotipa”. On će, kako je kazao stranim medijima, istražiti sve moguće pravne povlastice koje može ostvariti nakon otkaza.

Damoreov dokument je neko vreme kružio po Googleu dok nije tokom vikenda isplivao u javnost. On je u dokumentu napisao kako Google ima manje uposlenih žena od muškaraca, jer žene nemaju želju za radom te su nesposobne za rad u tehnološkoj industriji. Googleov inženjer napisao je i kako su razni kursevi programiranja za devojčice, koje provodi ovaj gigant, visoko politizovani. Damore je rekao kako je uveren da Googleovi napori za zapošljavanje žena ovu kompaniju čine manje kompetitivnom na svetskom tržištu.

Daniel Braun, zamenica predsednice za diverzifikaciju radnog mesta u Googleu, osudila je Damoreove tvrdnje. Kaže kako je širenje takvih stereotipa duboko zabrinjavajuće.

Osnivač i direktor Googlea Sundar Pičai poslao je svim radnicima poruku u kojoj piše kako je Damore prekršio pravila ponašanja u ovoj kompaniji prelazeći granicu širenja štetnih rodnih stereotipa. Međutim, Pičai nije rekao da li će Google preduzeti ikakve mere protiv zaposlenog.

Izvor: Klix.ba
Foto: Picjumbo

(Visited 38 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE