Infostud: IT-jevci i dalje na ceni!

Infostud: IT-jevci i dalje na ceni!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Analiza tržišta rada za 2016. godinu prema podacima sa sajta poslovi.infostud.com pokazuje da je najveći broj oglasa objavljen u oblastima trgovina/prodaja, IT, administracija i računovodstvo, mašinstvo i elektrotehnika. U 2016. godini na sajtu je objavljeno gotovo 24 000 oglasa, što je za 29% više nego prethodne godine, dok je na razne pozicije konkurisalo više od 205.000 kandidata. Prosečni broj prijava po konkursu u prethodnoj godini iznosio je 98. Na 5.30% objavljenih oglasa poslodavci su označili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom.

Najviše oglasa u trgovini

Što se tiče kategorija u kojima je najviše objavljenih oglasa, situacija je slična kao i prethodne godine. Najviše postavljenih konkursa tokom 2016. godine bilo je u oblasti: trgovina/ prodaja, IT, administracija i računovodstvo, pa potom mašinstvo i elektrotehnika.

Najčešće raspisivani oglasi za radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i telefonski operater. Nakon toga, našle su se i IT pozicije: Java programer, .NET developer i PHP programer.

Na stranom jeziku objavljeno je 6630 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika. Najčešće je to bio engleski jezik, potom nemači i mađarski.

IT-jevci i dalje na ceni

Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova od bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer, .NET Developer, PHP programer, iOS Developer i Android Developer.

Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: kuvari, automehaničari, frizeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike i vozači.

Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na
kojima je tokom 2016. godine bilo teže pronaći posao su: poljoprivredni tehničar, turistički vodič, kontrolor prodaje i saradnik za unapređenje prodaje.

Kompanije koje su korisnici sajta najčešće preporučivali svojim prijateljima su: NIS a.d., Coca Cola Hellenic Srbija d.o.o., Lidl Srbija KD, Keprom d.o.o. i Telenor d.o.o.

Kandidati sa srednjom stručnom spremom najtraženiji

Poslodavci su tokom 2016. u 60% oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Sa druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu. Svaki treći oglas za posao bio je na određeno vreme, dok je na neodređeno vreme bilo gotovo 70% radnih pozicija.

Svaki treći kandidat ima 10 i više godina radnog iskustva, dok onih sa od 1 do 3 godine ima 23%. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro 7% kandidata.

(Visited 54 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE