Instagram je objavio širenje sopstvene pretraživosti u verziji za korišćenje na desktop ili laptop računarima. Osim što takva opcija postoji u mobilnoj aplikaciji, gde je pretraživanje novih objavljenih fotografija već postalo efikasnije, novost je što će se sve lokacije, objave na profilima i ‘hashtagovi‘ moći pronaći i ako su vam u tom trenutku potrebni na vašem računaru.

Sudeći po podacima o korišćenju na koje su se u Instagramu očigledno oslonili prilikom uvođenja noviteta, nije iznenađenje što je lakše i brže pretraživanje na webu pratilo unaprjeđenje aplikacije za mobilne uređaje. Pregledanje sadržaja na računarima postaje sve popularnije na društvenoj mreži fokusiranoj na objavljivanje i deljenje fotografija. Korisničke navike govore da takvih pregleda, s ‘embedovanjem’ sadržaja na verziji za ‘web’, ima gotovo 5,3 milijardi, što sugeriše da Instagram više nije samo igračka putem koje ćemo nešto snimiti i objaviti služeći se aplikacijom na mobilnom uređaju.

Nakon što unesu lokaciju, profil ili ‘hashtag’ koji ih zanimaju, princip nove pretrage na ‘webu’ biće takav da će korisnici imati opciju da na zasebnoj stranici dobiju ono što su tražili, s istaknutim ‘postovima’ na vrhu svake stranice.

S obzirom na opcije koje nudi i njihove uobičajene potrebe da sve imaju na jednom mestu dok pišu tekst, poboljšano pretraživanje ponajpre bi moglo biti korisno redakcijama i novinarima, kaže potrparolka Instagrama glasnogovornica Liz Buržoa (Liz Bourgeois).