Kompanije u Srbiji svaki treći račun ne plaćaju na vreme!

Kompanije u Srbiji svaki treći račun ne plaćaju na vreme!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Kompanije u Srbiji pokazuju generalno lošu praksu plaćanja, svaki treći račun se ne plaća na vreme, a nakon isteka roka plaćanja, kompanije u proseku 50 dana čekaju na naplatu, pokazuje istraživanje Evropske navike plaćanja kompanije EOS Matrix.

Kada klijenti propuste rok plaćanja, kompanije u proseku moraju da čekaju 50 dana za naplatu, što je daleko najduže u Evropi, gde se čeka 21 dan. Ispitanici ukazuju na zabrinutost da se u naredne dve godine ne može očekivati promena takvog trenda – rekao je Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta.

On je naveo da je “Srbija u vrhu evropske liste u procentu dospelih plaćanja, gde se svaki treći račun ne plaća na vreme, odnosno 31%. Postoji velika korelacija između kratkih rokova i dobre prakse plaćanja kod privatnih kupaca i privatni imaju znatno kraći rok plaćanja računa od poslovnih kupaca“.

Kako je rekao, postoji velika razlika u navikama plaćanja između privatnih i poslovnih korisnika, te privatni drže evropski prosek u izmirivanju svojih obaveza na vreme, i to 79%, a najbolju praksu u Evropi pokazuju pri kratkim rokovima plaćanja.

Poslovni korisnici, s druge strane, iako imaju najduže rokove plaćanja u Evropi, i to 46 dana, nalaze se na dnu tabele po procentu izmirivanja svojih računa na vreme – 67%, a posebno loša navika plaćanja je primetna u sektoru trgovine.

Svaki treći račun u Srbiji, navodi Nikolić, nije plaćen, ili je plaćen sa zakašnjenjem, a nešto lošije navike plaćanja u sektoru su trgovine, dok, u Srbiji preduzeća u proseku čekaju više od mesec i po dana na zakasnela plaćanja nakon isteka roka plaćanja.

Prema njegovim rečima, najčešće posledice loših navika plaćanja su investicioni zastoj, što je navelo 22% ispitanika i teškoće u likvidnosti, što je apostrofiralo 19% ispitanika.

S druge strane, na prvom mestu razloga loše navike plaćanja nalaze se teškoće u pogledu likvidnosti, 38%, prezaduženost 18%, nezaposlenost – 7%, konjunktura 6%, te reklamacija na uslugu i namerno neplaćanje, odnosno prevara – po 4%.

Direktor EOS Matrix Jelena Jović Milentijević kaže da je krucijalno za svaku kompaniju da prati svoju finansijsku stabilnost, kao i stabilnost svojih kupaca, te da je spremna brzo da reaguje ukoliko je ta stabilnost narušena.

Naglašava da je preporuka da se, ukoliko nije došlo do plaćanja na dan isteka valute, kupac mora kontaktirati da se utvrde razlozi neplaćanja. Kako je navela, postoje dva osnovna razloga – nemar samog kupca i, mnogo značajniji problem, nelikvidnost kupca.

Izvor: Tanjug

(Visited 32 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE