Startovao Nacionalni portal otvorenih podataka

Startovao Nacionalni portal otvorenih podataka

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Nacionalni portal otvorenih podataka na kome će se naći informacije državnih organa, institucija, lokalnih zajednica i drugih organizacija, promovisan je u Startit centru u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je taj portal „važan za privredu Srbije i održiv i dinamičan razvoj“.

„Otvoreni podaci će omogućiti efikasniju i transparentniju javnu upravu i smanjiti korupciju“, rekla je ona i pozvala sve instutucije da svoje podatke učine dostupnim javnosti.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović rekao je da su podaci „nafta“ savremenog doba.

„Ukoliko se podaci učine otvorenim, oni se mogu ukrštati i koristiti za stvaranje novih vrednosti“, rekao je Jovanović i dodao da tržište otvorenih podataka u svetu vredi 40 milijardi evra.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif istakao je da otvoreni podaci poboljšavaju transparentnost rada i unapređuju servis za građane i privredu.

Industrija otvorenih podataka u Velikoj Britaniji, prema njegovim rečima, vredi 90 milijardi funti i zapošljava pola miliona ljudi.

Na Nacionalnom portalu do sada je svoje podatke otvorilo devet institucija među kojima su Poverenik, MUP, Agencija za lekove, Ministarstvo prosvete.

Otvaranje portala su finansijski pomogli Velika Britanija i Švedska sa milion dolara.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

(Visited 80 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE