Sudski procesi kraći za 3 meseca: Jednim klikom policija i pravosuđe razmenjuje podatke!

Sudski procesi kraći za 3 meseca: Jednim klikom policija i pravosuđe razmenjuje podatke!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Ministarka pravde Nela Kuburović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zaključili su juče Sporazum o elektronskoj razmeni podataka između pravosudnih institucija i policije koji omogućava trenutan uvid u podatke od značaja za vođenje postupaka.

Sistem elekronske razmene podataka doprineće boljoj i efikasnojoj borbi protiv kriminala i korupcije, jer će krivični i prekršajni postupci trajati značajno kraće, budući da će baze podataka dva ministarstva biti međusobno povezane i podaci će se elektronski razmenjivati u trenutku – jednim klikom na računaru, za šta su do sada trebali meseci dopisivanja “u papiru”.

Nakon potpisivanja sporazuma, Kuburović je istakla da ovaj projekat Ministarstva pravde dati mogućnost građanima u kraćem vremenskom periodu ostvare svoja prava bilo da je u pitanju, sud, javni izvršitelj ili javni beležnik, a omogućiće i zakazivanje ročišta u kraćim periodima.

Najbitnije je da ćemo kroz razmenu podataka ubrzati procese rada policijskih uprava, sudova, tužilaštava i nosica javnih ovlašćenja. Moći ćemo da smanjimo ljudske resurse, vreme i da ostvarimo finansijske uštede, jer ćemo umesto postupaka razmene podataka koji su se odvijali danima, čak i mesecima, moći da dobijemo podatke u realnom vremenu i samim tim da imamo efikasniji postupak – naglasila je Kuburović.

Kada je reč o radu sudova, zahvaljujući ovom Sporazumu sudije i tužioci će imati registar o adresama prebivališta i boravišta okrivljenih ili tuženih, čime će se izbeći mogućnosti brojnih procesnih zloupotreba i što će, kako je navela Kuburović, ubrzati postupke pred sudovima i tužilaštvima.

Ministar unutrašnjih poslova je ukazao da primena ovog Sporazuma u praksi znači da će se brže razmenjivati podaci o prekršajnim i krivičnim delima, ali i da će moći da se ostvari kontrola faze postupka.

Ono što je značajno za MUP imaćemo priliku da vidimo šta su rezultati postupaka nakon pisanja krivičnih ili prekršajnih prijava (od strane pripadnika MUP-a) – šta se dešava sa tim prekršajnim i krivičnim prijama, u kojoj je fazi postupak, šta se dešava sa licima, da li su osuđena ili ne, i ako jesu da li su upućena na izdržavanje zatvorske kazne – naveo je Stefanović.

To će, kako je napomenuo, biti veoma važno u radu policije upravo zbog kontrole tih lica, ali i zbog brže i efikasnije podataka pogotovo kada se uzme u obzir da se radi o milionima dokumenata koji bi se inače slali u papirnoj formi.

Kosisnici ovog Pravosudnog informacionog sistema (PIS), odnosno sistema za elektronsku razmenu podataka biće sudovi, javna tužilaštva, javni izvršitelji, javni beležnici, dok će setove podataka koje sudovi, pravosudni organi i ustanove za izbršenje krivičnih sankcija stavljaju drugim državnim organima (van pravosuđa) na raspolaganje, ti organi koristiti u okviru svojih sistema.

U praksi, razmena podataka elektronskim putem znači da će policijska uprava moći jednim klikom vidi da li je građanin ranije osuđivan, ili se protiv njega vodi krivični ili istražni postupak, dok se ovaj podatak ranije čekao po nekoliko dana.

Sa druge strane, sudije će moći da vide podatak o adresi prebivališta tuženog ili okrivljenog, što će preduprediti nemogućnost uručenja poziva suda ili tužbe, te građani više neće moći da izbegavaju njihovo uručenje.

Uspešnim uručenjem poziva ili tužbe, značajno će se skratiti vreme trajanja sudskih postupaka, u proseku za tri meseca, omogućiće se efikasnije ostvarivanje prava građana, onemogućiće se malverzacije građana sa pogrešnim navođenjem adrese tuženog i drugo.

U postupcima istrage, odnosno za oduzimanje imovine stečene krivičnim delom, sudije i javni tužioci će moći da vide istoriju promena nepokretnosti okrivljenih lica, koju do sada nisu mogli da vide ni u papirnom obliku.

Ovaj sistem omogućiće da imovina koju su učinioci krivičnih dela stekli na nezakonit način, a koju su godinama skrivali raznim malverzacijama i prebacivanjem vlasništva na svoje rodjake ili prijatelje, bude prepoznata i utvrđena kao imovina stečena krivičnom delom, a zatim i oduzeta zakonitim postupkom.

Promet nepokretnosti učinioca krivičnih dela videće se retroaktivno i na ovaj način učinioci krivičnih dela više neće moći da izigravaju zakon, dok će se izigravanja zakona, koja su već sproveli, jasno videti.

Izvor: Tanjug

(Visited 31 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE