U Kini od oktobra zabranjeno anonimno komentarisanje!

U Kini od oktobra zabranjeno anonimno komentarisanje!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Od 1. oktobra korisnici interneta u Kini neće više moći anonimno da ostavljaju komentare na intrenetu. Takva odluka predstavlja poslednji potez u naporima vlade da učvrsti mere kontrole na upotrebom interneta u zemlji.

Sajtovi kao što su društvene mreže i onlajn forumi će, ubuduće, morati da registuju svoje korisnike pod njihovim pravim imenima i da verifikuju njihove profile pre nego što korisnicima bude dozvoljeno da ostavljaju kometare na njima.

Komentari na portalima sa vestima će takođe morati prethodno da registruju korisnike pre nego što se njihovi kometari pojave na sajtu.

Pojedini sajtovi su već počeli da od korisnika traže potvrdu identiteta putem brojave mobilnih telefona, koji su povezani sa njihovim ličnim kartama. Oni koji odbiju registraciju neće moći da kometarišu.

Kineska Administartivna agencija za sajberprostor je saopštila da se ovekve mere preduzimaju zbog borbe protiv lažnih vesti, pošto su komentari doprinosli “širenju neistina i glasina, nepristojnog govora i nelegalinih informacija”.

Svi komentari ove odluke, koji su se mogli naći na mreži Weibo – kineskoj verziji tvitera, hvalili su ovaj potez vlasti.

Odluka o obaveznoj registraciji jedna je od nekoliko donesnih poslednjih meseci, u pokušaju da se ograniči sloboda govora na internetu.

Tako je u julu zabranjan striming uživo, kao pristup VPN mrežama kojima su se mnogi služili za pristup popularnim stranim sajtovima koji su blokirani u Kini (kao što su Google, Facebook i Twitter).

Izvor: B92

(Visited 22 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE