Veliki pad vrednosti bitcoina u septembru

Veliki pad vrednosti bitcoina u septembru

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Virtuelna valuta Bitcoin naglo je oslabila posle meteorskog skoka tokom leta, pošto su kineske vlasti odlučile da ograniče njenu trgovinu usred sve češćih upozorenja na nastanak tržišnog mehura.

Najsnažnija kriptovaluta izgubila je 40 odsto svoje vrednosti, odnosno oko 20 milijardi dolara tržišne vrednosti, od 1. septembra kada je dostigla istorijski maksimum i vredela 4.921 dolar, navodi Blumberg.

Pošto je Kina 8. septembra počela da šalje signale za mere ograničavanja trgovine bitcoinima, on je samo u ovoj nedelji izgubio 30 odsto vrednosti, što predstavlja njegov najveći pad u pet dana od januara 2015. godine, kada mu je vrednost bila oko 200 dolara.

Kada je cena bitcona dostigla istorijski maksimum, Kina je 4. septembra objavila da će zabraniti inicijalnu kupovinu.

Jedna od najvećih internet menjačnica u Kini “Bi-Ti-Si Čajna” (BTC China) juče je saopštila da će odmah obustaviti registraciju novih naloga, dok su onlajn menjačnice “Huobi” (Huobi.com) i “O-Kej koin” (OKCoin) danas saopštile da će do 30. septembra obavestiti sve korisnike o prekidu trgovine, a da će do 31. oktobra obustaviti zamenu digitalne imovine u kineski juan.

Posle njihovih saopštenja, cena bitcoina povećana je 10 odsto.

Ograničenje trgovine bitcoinom deo je široke akcije kineskih vlasti protiv rizičnih finansijskih transakcija, pred promene u rukovodstvu vladajuće Komunističke partije Kine sledećeg meseca.

Analitičari spekulišu da bi to mogao da bude početak šire akcije vlada širom sveta koje strahuju od mogućnosti korišćenja digitalnih valuta za prevare i aktivnosti na crnom tržištu, navodi Blumberg.

U Kini se odvija oko 23 odsto trgovine bitcoinom u svetu i u njoj žive mnogi od najvećih svetskih kopača bitcoina.

Virtuelna valuta Bitcoin prodaje se i kupuje putem interneta i može se koristiti i za plaćanje roba i usluga. Bitcoin omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmenu novca bez banaka i kreditnih kartica. Lako se može koristiti za ilegalnu trgovinu narkoticima i oružjem.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

(Visited 117 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE