15 pravila Pixara za pričanje priče od milion dolara!

15 pravila Pixara za pričanje priče od milion dolara!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Pričanje priče, odnosno popularno „storytelling“, jeste način da privučete pažnju, izložite ideju, prenesete znanje a sve to na zanimljiv i poučan način, tako da se ne zaboravlja. Tako i najdosadnija tema može da bude „slušljiva“ i initrigantna.

Kako da ispričate priču pitanje je od milion dolara. A to vam znači ne samo u privatnom životu, već i na poslovnom planu. Zato su se udružile Khan akademija i kompanija Pixar, i predstavile besplatan online kurs za storytelling.

U sklopu online kursa Pixar in a box, svi zainteresovani mogu da nauče umetnost pričanja priča, kroz seriju video priloga i zadataka koje su osmislili Pixarovi režiseri i umetnici poput Petea Doctera (Inside Out, Up), Marka Andrewsa (Brave), Domeea Shia (Inside Out) ili Sanjaya Patela (Ratatouille).

Evo i nekih Piksarovih pravila za pričanje priča koje će se dugo pamtiti:

1.Divite se liku više zbog toga što se trudi i pokušava nego zbog njegovog ili njenog uspeha.

2. Imajte na umu šta je zanimljivo publici a ne šta je zabavno da radite kao pisac. Te dve stvari su prilično različite.

3. Pokušavanje da se pronađe tema priče je važno, ali nećete videti o čemu je priča dok ne dođete do kraja. Onda je ponovo pišete i prepravljate.

4. Jednom davno bila/bio je ______________. Svakog dana, ________. Jednog dana ____________.Zbog toga, ___________. Sve dok najzad _____________.

5. U čemu je vaš lik dobar, šta mu prija? Bacite na njega nešto sasvim suprotno. Izazovi ga. Kako se suočavaju sa tim?

6. Smislite kraj pre nego što odlučite šta će biti u sredini. Ozbiljno, krajevi su teški, okrenite priču naopačke.

7. Kada ste zaglavljeni, napravite listu onoga što ne bi trebalo da se desi sledeće… Tako ćete dobiti materijal uz pomoć kojeg ćete moći da krenete dalje…

8. Razdvojite priče koje volite. Ono što volite u njima deo je vas, morate to da prepoznate pre nego što možete da ih koristite.

9. Kada ideju stavite na papir, to će vam omogućiti da počnete da radite na njoj. Ako ostane u vašoj glavi, ta savršena ideja, nikada je nećete podeliti ni sa kim.

10. Dajte svojim likovima mišljenja. Pasivan ili prilagodljiv lik može da vam bude simpatičan dok pišete, ali je otrovan za publiku.

11. Zašto morate da ispričate ovu priču? Koje uverenje gori u vama a koje će priča moći da ispuni? To je srce svega.

12. Da ste vi lik u priči, kako biste se osećali? Iskrenost daje kredibilitet neverovatnim situacijama.

13. Nijedan rad nije protraćen. Ako ne radi, pustite to i krenite dalje – vratićete se na to kasnije i završićete.

14. Slučajnosti koje dovode likove u nevolje su sjajne. Slučajnosti koje ih iz nevolje vade su varanje.

15. Vežbajte: Izvucite delove koji čine priču filmova koji vam se ne sviđaju. Kako biste ih rasporedili tako da vam se film svidi?

Izvor: BIZLife

(Visited 75 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE