7 načina na koje sami usporavate svoj računar

7 načina na koje sami usporavate svoj računar

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Problem sporog računara mogu da budu upravo vaše loše navike.

1. Ne koristite ili niste ažurirali antivirus

Ako koristite Windows 10, a niste instalirali antivirus, ne brinite. Više-manje operativni sistem opremljen je relativno kvalitetnim sigurnosnim paketom koji će vas štititi od najčešćih pretnji. Ako posećujete rizične stranice i nemate instalirani antivirus, vreme je ga instalirate. Takođe, kad ste kod toga, proverite da li je vaš zaštitni program nedavno ažuriran. Nove pretnje se pojavljuju svakodnevno.

2. Instalirate sve bez razmišljanja

Koliko ste puta pokretali instalaciju a da ste bez razmišljanja kliktali ‘Next’? Velik broj korisnika računara jednostavno zanemaruje podmukle ponude koje pored željenog programa na računaru instaliraju sve i svašta. Obratite pažnju na sve interaktivne stavke u instalaciji programa.

3. Ne koristite dovoljno jake lozinke

U slučaju da vam to nisu rekli već sto puta – ne koristite iste lozinke na više stranica. Ako se haker domogne vaših podataka, s tom jednom lozinkom će moći da napravi apsolutni nered na vašim online profilima. Ono što treba da uradite jeste da ih obavezno promenite i aktivirate password manager.

4. Niste očistili svoj računar

Kada ste poslednji put otvorili kućište vašeg računara? Čišćenje prašine i nečistoća na brojnim ventilatorima i hladnjacima unutar kućišta znatno će poboljšati ‘zdravlje’ vašeg kompjutera. Prvi znak ”boljeg stanja” biće mnogo tiši rad.

5. Ne proveravate slobodan prostor na disku

Ako nema slobodnog prostora na sistemskom disku, očekujte prilično velik pad performansi. Manjak prostora jedan je od najčešćih “ubica” brzih diskova. Da biste oslobodili prostor, deinstalirajte suvišne programe i spakujte sve dokumente na spoljne uređaje poput USB-a ili optike.

6. Instalirali ste nekoliko aktivnih antivirusnih programa

Ovaj problem je češći nego što mislite, a njegovo rešenje je relativno jednostavno – odlučite se za jedan sigurnosni paket i deinstalirajte druge. Velike su šanse da će vam nakon uklanjanja “viška” antivirusa kompjuter raditi mnogo brže.

7. Nikad niste “čistili” svoje web pretraživače

Ovaj vrlo čest način usporavanja računara uključuje neredovno čišćenje takozvane keš memorije u pretraživaču. Cache je skinut sadržaj koji računar koristi kako bi brže učitavao stranice koje često posećujete. Ta mapa vrlo često zna da ostane doslovno zatrpana podacima koje nikad ne koristite. Svaki pretraživač ima opciju brisanja, a procedura je relativno jednostavna.

Izvor: Tportal.hr
Foto: Pixabay

(Visited 155 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE