Budućnost Wikipedije neizvesna!

Budućnost Wikipedije neizvesna!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Nekoliko tehnoloških kompanija podržalo je akt koji bi uskoro trebalo da se pojavi pred američkim Kongresom – SESTA (Stop Enabling Sex Trafficking Act), a koji je napravljen da tužilaštvu olakša pronalaženje sajtova koji omogućavaju seksualni rad, te trgovinu ljudima. Wikimedia, fondacija koja stoji iza Wikipedia-e, izrazila je zabrinutost da bi novi akt mogao da donese velika ovlašćenja trećoj strani, te tako onemogući rad sajtovima u okviru kojih korisnici sami generišu sadržaj.

SESTA je predstavljena u avgustu, te, između ostalog, ima za cilj da ukine imunitet sajtovima u okviru kojih korisnici generišu sadržaj. Akt je kritikovan od grupa poput Electronic Frontier Foundation, koje upozoravaju da bi na taj način mogla da se ugrozi sloboda izražavanja na internetu.

Iz Wikimedia-e su objasnili da postojanje Wikipedia-e omogućavaju određeni principi u otpremanju sadržaja na sajt, a najvažniji je u vezi sa zakonom koji sajt lišava odgovornosti u slučaju da korisnici na njega otpreme problematične sadržaje, što bi se sa usvajanjem SESTA-e promenilo, budući da u okviru ovog akta postoji i klauzula po kojoj će se i sajt smatrati odgovornim za problematične sadržaje, te kriminalne radnje.

Izvor: The Verge, PCpress

(Visited 87 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE