8 grešaka koje pravite na početku radnog dana

8 grešaka koje pravite na početku radnog dana

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Prvih nekoliko minuta radnog dana od ključne su važnosti za produktivnost narednih osam sati.

Ako često kasnite, ili ste se “zaglavili” odgovarajući na neprekidni niz mejlova, možete lako da ispadnete iz koloseka, i da ostatak dana pokušavate da se skoncentrišete.

Sajt Business Insider malo je istraživao ovu temu, i došao do liste stvari koje ne treba raditi prvih 10 minuta kada stignete u kancelariju, ili kada sednete za računar tokom svog radnog dana.

1. Kasnite

Možete da “uprostatite” radni dan i pre nego što počne. Jedna studija koju je naručio “The Huffington Post” pokazala da šefovi zaposlene koji kasne vide kao manje svesne i daju im niže ocene o radu. To smo donekle i znali, ali ovo je zanimljiviji deo: Šefovi su istog mišljenja čak i kada zaposleni izađu sa posla kasnije kada zakasne pri dolasku. Nije fer, ali je realnost. Zato se trudite da u kancelariju dolazite što je ranije moguće.

2. Pijete kafu

Ako niste osoba koja pije kafu čim ustane, onda verovatno posegnete za šoljicom okrepljujućeg napitka kada stignete u kancelariju.
Ali, istraživači kažu da je najbolje vreme za ispijanje kafe posle 9:30 ujutru. Zato što hormon stresa kortizol, koji reguliše energiju, obično dostiže vrhunac između 8 i 9 ujutru. Kada pijete kafu u to vreme, telo počinje da proizvodi manje kortizola i više se “oslanja” na kofein.

3. Odgovarate na svaki mejl koji vam je stigao

Ako čim sednete za računar, “uronite” u more mejlova, to nije dobro za vaš radni dan. Tog je mišljenja Majkl Ker (Michael Kerr), autor knjige “You Can’t Be Serious! Putting Humor to Work”. On smatra da bi prvih 10 minuta trebalo da skenirate i sortitate mejlove po važnosti. Na taj način možete da uočite šta je hitno i da napravite plan kako ćete odgovarati kasnije.
“Proveravanje mejla može da bude jedan od onih zadataka koji čine da se osećamo kao da uspešno završavamo stvari, ali opasnost je u tome da ne radimo po prioritetu, i dopuštamo drugima da nam uređuju agendu,” rekao je Ker za Business Insider.

4. Počinjete posao a da nemate plan kako ćete da radite

Pre nego što počnete da radite trebalo bi da znate šta su vam prioriteti, a možete i da ih zapišete. Ako već imate sastanak, odvojite najmanje 10 minuta vremena da se pripremite, inače može da vas zatekne vest da sastanak počinje a vi ste usred pisanja projekta.

5. Radite prvo najlakši zadatak

Razne studije ali i naše lično iskustvo pokazuju da nam energija i volja opadaju kako odmiče dan. Zato je ključno da važne stvari uradimo što je pre moguće. Neki ljudi ovu strategiju nazivaju “jedenje žabe” zasnovanu na citatu Marka Tvena.

6. Radite više stvari istovremeno (“multitaskingujete”)

Ujutru imate najviše energije, i zato možda osećate da ste spremni da uradite milion različitih stvari odjednom. U više navrata smo pisali da “multitasking ubija vaš mozak”, kao i da je to mit. Najbolje je raditi jednu po jednu stvar, i svakoj posvetiti vremena baš koliko zaslužuje.

7. Prebirate po glavi loše misli

Možda vas je iznervirao prodavac u pekari, ili slučajni prolaznik. Ili ste već bili ljuti kada ste izašli iz kuće. Ne dozvolite da vas ovakvi osećaji ometaju i odvuku od zadataka koji morate da uradite tog dana. Stručnjaci daju jedno jednostavno rešenje: Probajte da negativne misli stavite u jednu kutiju kada započnete radni dan. Probajte da vizuelizujete ovakav čin, možda stvarno pomogne.

8. Imate sastanak

Sastanci ujutru mogu da budu traćenje vaših kognitivnih resursa. Prema Lauri Vanderkam, autorki knjige “What the Most Successful People Do Before Breakfast”, rana jutra bi trebalo da budu rezervisana za zadatke koji iziskuju fokus i koncentraciju, kao što je pisanje.
Sastanci sa šefom i/ili kolegama bi trebalo da budu kada je nivo energije najmanji, sredinom podneva, osim ako ne iziskuju veću mentalnu energiju.

Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay

(Visited 91 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE