Bivši HR stručnjak otkriva 6 veoma korisnih saveta za intervju za posao

Bivši HR stručnjak otkriva 6 veoma korisnih saveta za intervju za posao

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Hali Nahman je bivša HR partnerka. Obavila je na stotine intervjua za posao i prošla kroz različite procese izbora kandidata. Za sajt Manrepeller pisala je o tome koje to savete deli i svojim prijateljima, a koji bi mogli da im budu od značaja.

Prenosimo delove njenog teksta:

1. Dok se pripremate za razgovor, prođite kroz svoje odgovore naglas

Napišite pitanja koja bi mogla da vam budu postavljena, i smislite odgovore. Samo, to nije dovoljno. Ne bi trebalo ni da ih napišete. Trebalo bi da ih kažete naglas. Zašto? Kada nešto izgovorite dobićete pravu sliku kako to zvuči. Na papiru ili u mislima je sasvim drugačije.

2. Nemojte previše da se sređujete. Jednostavno budite profesionalni

Ljudi kažu da nikada ne možete previše da se sredite za posao, ali moje iskustvo je pokazalo da to nije tako. Ako ste se previše sredili, prejako našminkali, to može da pokaže da niste razumeli kulturu kompanije. Pre intervjua trebalo bi da shvatite kakav se dress-code traži, a onda tome prilagodite svoj stil odevanja. I uvek budite profesionalni.

3. Uvek imajte na umu da je ispred vas osoba koja prolazi kroz svoj prebukirani poslovni dan

Ni oni ne znaju sve. Ako ne razgovarate sa HR-om, još bolje, ni ta osoba ne zna da sprovede tipično profesionalni intervju za posao. Oni koji intervjuišu neće zapamtiti sve što ste rekli, a često im nešto ometa pažnju ili pokušavaju da smisle neko pitanje. Oni će zapamtiti kako su se osećali pored vas.

4. Budite što više otvoreni za razgovor

Kada vam onaj ko vas intervjuiše postavi pitanje, to nije test. Ne morate da date pripremljen govor, ne koristite prazne fraze koje inače ne koristite, neka to bude običan razgovor. Ako vidite da ste negde „zapeli“, počnite da razmišljate naglas. Nema ničeg lošeg u tome.

5. Nema više „lažnih slabosti“, postaje očigledno

Kada kažete da su vaše slabosti to što ste „perfekcionista“ ili nešto slično, biće očigledno da se folirate. Stručnjaci već godinama preporučuju da budete iskreni oko toga šta vam ide teže u poslu, ali onda navedite šta (planirate da) radite kako biste popravili to. Naravno, govorite o slabostima koje nisu presudne za posao.

6. Postavljajte pitanja, smišljeno

Nemojte se previše truditi da izgledate pametno, ili da budete usiljeno duhoviti. Pitajte ono što vas stvarno zanima, a pre toga istražujte o kompaniji – o njenim dostignućima, prednostima i manama.

Izvor: BIZLife/Manrepeller
Foto: Pixabay

(Visited 124 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE