CIA već celu deceniju nadzire kućne rutere

CIA već celu deceniju nadzire kućne rutere

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

WikiLeaks je objavio nove dokaze o tome da je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) nadzirala pojedince, u ovom slučaju preko rutera.

WikiLeaks je nedavno objavio dokument od 175 stranica u kojem se dokazuje da je CIA posebnim firmwareom, instaliranim u kućne rutere, nadzirala sav saobraćaj korisnika tih rutera.

Ova “akcija” nazvana je CherryBlossom, a deo je velike afere nazvane Vault7, u okviru koje WikiLeaks objavljuje gomilu dokumenata koji nepobitno dokazuju da je CIA špijunirala obične građane.

U ovom slučaju reč je o implementaciji posebnog firmwarea u rutere koji je nosio ime CherryBlossom. Jednom kada bi se firmware našao u ruteru, ali i bežičnim AP-ovima i drugim uređajim, CIA bi dobila potpuni nadzor nad saobraćajem koji se odvijao putem zaraženog uređaja.

Cela priča počela je 2007, a ono što je naročito zanimljivo jeste da su inficirani ruteri najmanje deset velikih proizvođača, među kojima su i neka od najpoznatijih imena u ovoj industriji: Linksys, DLink, Belkin…

U dokumentima se navodi da je CherryBlossom bio integralni deo najmanje 25 modela rutera, i da je raznim modifikacijama i naknadnim verzijama zarazio najmanje stotinak modela koji su postali izvor za praćenje od strane CIA-e..

Jednostavno objašnjenje koje je WikiLeaks pružio jeste da se CherryBlossom firmware zasniva na Linuxu, koji se nakon instalacije na ruter pretvarao u deo CIA-ine mreže i celokupni saobraćaj preusmeravao na posebne servere pod nadzorom američke agencije, zvane CherryTree.

Agenti su imali pristup apsolutno svakom delu korisničkog saobraćaja, odnosno podacima koje su analizirali bez ikakvog nadzora ili odobrenja.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Foto: Pixabay

(Visited 89 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE