Digital 2017 – Denis Kif: Digitalna diplomatija je samo tehnološki unapređen produžetak tradicionalne diplomatije

Digital 2017 – Denis Kif: Digitalna diplomatija je samo tehnološki unapređen produžetak tradicionalne diplomatije

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Četvrtu godinu zaredom Color Media Communications organizuje “Digital“, regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Ovogodišnji – #Digital2017 – trajaće 2 dana – 07. i 08. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Ovogodišnju konferenciju otvoriće prvog dana – Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije i  Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugog dana – Branko Ružić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vlade Republike Srbije i Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Beogradu

Tokom dva dana u okviru devet panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, budućnosti filma i bioskopa u digitalnom dobu, revolucijama na društvenim mrežama, marketinškoj i medijskoj sceni i njenoj budućnosti, kao i o kriznom komuniciranju, Uberu, gorućim temama IT scene i drugo.

Drugog dana konferencije, ambasador Velike Britanije u Srbiji, Nj.E. Denis Kif, održaće prezentaciju pod nazivom “#UKSRB180 – diplomatska istorija se sreće sa digitalom“. Razgovarali smo u susret konferenciji:

Prošle godine ste na otvaranju konferencije Digital govorili o digitalnoj diplomatiji. Šta se na tom polju izmenilo za godinu dana i koliko je bitno da digitalnu diplomatiju shvatimo kao deo diplomatije uopšte?

– Razvoj digitala utiče na diplomatiju kao i na sve druge delatnosti i profesije. Godinu dana je na polju digitala izuzetno puno vremena. Dve najveće promene o kojima ću govoriti na konferenciji su prvi diplomatski app lansiran u Srbiji (posvećen 180. godišnjici diplomatskih odnosa Srbije i UK), odnosno pokretanje ambasadinog @ukinserbia Instagram profila. Instagram je od svog nastanka u diplomatskoj zajednici izazivao različite reakcije. Neke moje kolege ga smatraju suviše površnim i banalnim, odnosno kanalom koji sa „ozbiljnim svetom“ diplomatije nema dodirnih tačaka. Međutim, ono što niko ne može da porekne je da se u Srbiji, a i šire, radi o društvenoj mreži sa najbržim rastom i najvećim brojem novih korisnika, posebno među najmlađom populacijom. „Milenijalci“ praktično žive na Instagramu. To je činjenica koju moramo prihvatiti i ako želimo da budemo uspešni u svom poslu moramo pronaći način da foto i video sadržajima na najbolji način predstavimo ono što radimo i tom delu populacije. Ovo naravno ne znači da je svaka tehnološka i digitalna inovacija nešto što automatski postaje deo diplomatske prakse. Kao i u slučaju svih ostalih komunikacijskih kanala i alatki, tražimo najprikladniji način da ovo što radimo predstavimo zainteresovanoj publici, odnosno da sa relevantnim spoljnopolitičkim „igračima“ uspostavimo dijalog.

Šta publika može da očekuje od vaše ovogodišnje prezentacije – #UKSRB180 – DIPLOMATSKA ISTORIJA SE SREĆE SA DIGITALOM?

– U ovoj godini obeležavamo veliki i važan jubilej – 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Ujedinjenog kraljevstva. Moj prvi prethodnik, pukovnik Hodžis je knezu Milošu predao akreditivna pisma u Kragujevcu 5.juna 1837.godine. Tadašnji britanski ministar spoljnih poslova lord Palmerston se plašio da je pojava telegrafa „početak kraja diplomatije”. Istorija ga je demantovala, diplomatija je preživela i telegraf, i radio, i telefon, i kablovsku televiziju, i Skype… 180 godina kasnije, ambasada pokreće iOS I Android aplikaciju, kako bi u svoje aktivnosti direktnije uključila širi krug učesnika, i kako bi još jasnije i kvalitetnije komunicirala sa širom javnošću u Srbiji, ali i u Britaniji. Moja prezentacija će ukratko predstaviti kako su važne istorijske ličnosti iz zajedničke istorije i diplomatske depeše iz 19. i 20.veka, zahvaljujući jednoj komunikacijskoj kampanji i digitalu, oživele u 2017. godini. Zapravo je vrlo zanimljivo filozofsko pitanje, na koji način će naši naslednici obeležavati važne jubileje za 20 ili 50 godina. Digital je svakako deo odgovora.

Na koji način vaš tim i Vi gradite strategiju digitalne diplomatije?

– Digitalna diplomatija je samo tehnološki unapređen produžetak tradicionalne diplomatije. Digitalna diplomatija jeste jedna nova diplomatska veština, ali su njeni zadaci i ciljevi isti kao i pre 10, 50 ili 100 godina. Ja ne radim ništa suštinski drugačije od onoga što sam radio pre 36 godina, kada sam ušao u diplomatsku službu. Zadatak diplomata je oduvek isti – razumevati, komunicirati i uticati. Digitalnu diplomatiju pre svega posmatramo kao fantastičnu šansu da, zahvaljujući tehnološkim inovacijama, svoj posao radimo još efikasnije i kvalitetnije, ali i da ostvarimo direktne kontakte sa još većim brojem najrazličitijih aktera na javnoj sceni. Pametni telefoni ne mogu da zamene diplomate, ali mogu da im pomognu da svoj posao rade neuporedivo bolje.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digital2017.rs, a kotizacije kupiti i putem www.gigstix.com

(Visited 46 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE