Društvene mreže negativno utiču na mentalno zdravlje!

Društvene mreže negativno utiču na mentalno zdravlje!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Istraživanje koje je objavio magazin Harvard Biznis ukazuje na to da korišćenje društvenih mreža može veoma štetno da utiče na vaše mentalno zdravlje te da rizikujemo korišćenjem Facebooka.

Istraživanje je sprovedeno nad preko 5.200 ljudi čije su privatne i aktivnosti na društvenim mrežama praćene čak dve godine. Njihovo delanje upoređivano je sa njihovim stanjem duha u kojem su obrađivani satisfakcija, mentalno zdravlje i fizičko zdravlje.

Korišćenje društvene mreže Facebook koje je između ostalog mereno lajkovima, klikovima i sopstvenim objavama pokazalo je negativnu vezu ovih navika sa stanjem duha ispitanika. Aktivnost korišćenja ove platforme u prvoj godini mogla je da predvidi loše mentalno stanje u drugoj godini, piše u istraživanju.

Za razliku od drugih studija koje se najčešće bave jednim trenutkom, odnosno trenutnim odnosnom korišćenja mreža i osećanja, ova studija obuhvata mnogo duži vremenski period i razne promene koje ga prate. U njoj takođe ispitanici nisu davali svoje mišljenje o korišćenju koje je subjektivno već se aktivno pratio svaki profil i podaci su se elektronski obrađivali sve vreme.

Korisnicima je na kraju bilo omogućeno da vide svoje stanje duha i zdravlje u poređenju sa korišćenjem društvenih mreža i, paralelno, sa odnosima u realnom svetu.

Naučnici su ipak naglasili da se ova studija odnosi na korelaciju, a ne na posledice te da ne bi izvodili zaključke u tom smeru ali su zaključili da se osoba oseća lošije ukoliko pravi veće interakcije u virtuelnom nego u realnom svetu.

Neka ova studija bude razlog više da se isključite od digitalnih sadržaja i da se posvetite svom stvarnom životu, njegovim lepotama i dragim ljudima koji čekaju da ih pogledate u oči i razmenite osmehe.

Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay

(Visited 51 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE