Holanđanin prodao sve što ima i kupio bitkoine

Holanđanin prodao sve što ima i kupio bitkoine

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Tridesetdevetogodišnji Holanđanin Didi Tajhutu odlučio je da proda kuću – delimično za bitkoine – i živi s porodicom u kampu u blizini Venla, u pokrajini Limburg. Na prodaju je i sve ostalo što poseduje: automobil, motocikl, električni bicikli, dečje igračke, odeća, obuća.

Od zarade kupuje bitkoine i druge kriptovalute, jer je uveren da će se jednog dana obogatiti.

– Ljudi mi kažu da sam lud, ali mi smo porodica koja voli pustolovine. Malo ćemo da se kockamo i živimo skromno. Život je dosadan ako nikada ne rizikujete – kaže on.

Tajhutu veruje da digitalni novac poput bitkoina i blokčejn tehnologija, koja stoji iza njega, menjaju ulogu novca i banaka u društvu.

Uvođenjem blokčejn tehnologije treća strana, koja potvrđuje uplatu (tu ulogu danas obavljaju banke), postaje izlišna, a računarska mreža beleži sve transakcije.

– Za pet godina, svi će reći: “To se moglo očekivati”. Ja sada reagujem na tu promenu – kaže Tajhutu.

Zajedno sa suprugom, letos je doneo radikalnu odluku da proda celokupnu imovinu. Bračni par i njihove tri ćerke upravo su se vratili sa devetomesečnog putovanja po Aziji i Australiji, gde je često susretao ljude koji koriste digitalni novac, među kojima i berzanske trgovce, s kojima je ostao u kontaktu.

– Oni imaju iskustva u trgovini, a to je ono što meni pomalo nedostaje – kaže on.

Tajhutu je u ovom poslu od 2010, kada je valuta vredela manje od jednog evra.

– Ja sam preduzetnik. Kada sam prvi put čuo za bitkoin, rekao sam: Hajde da probamo.

Udružio se s prijateljem, kupio nekoliko kompjutera i video kartica i osnovao preduzeće kako bi investirao u bitkoine. Kada je vrednost valute 2013. dostigla nekoliko stotina evra, odlučio je da proda bitkoine.

– Da sam znao da će četiri godine kasnije vredeti deset puta više, ne bih sve prodao – kaže Tajhutu.

Posle izvesnog vremena, vrednost je pala, pa su troškovi električne energije i iznajmljivanja prostora postali previsoki.

Tajhutu je odlučio da investira u dodžkoine, slabiju valutu čija je vrednost bila u porastu.

– Imao sam ogromnu količinu, ali nisu imali nikakvu vrednost. Ukupno su vredeli možda 200 evra.” Naredne dve godine više nije ulagao u digitalni novac.

Tokom putovanja po svetu, dobio je poruku od prijatelja, koji mu je prvi rekao za bitkoine.

– Proveri vrednost valute! Proveri vrednost valute!

Ispostavilo se da je vrednost dodžkoina skočila deset do 20 puta.

U proleće 2017. vrednost bitkoina porasla je na 3.000, a zajedno sa njegovom, skočila je i vrednost ostalih kriptovaluta. Zavladalo je kriptoludilo.

– Ponovo sam shvatio. Nešto se događa na ovom svetu – kaže Tajhutu.

Ponovo je ušao u posao.

Po povratku kući, potražio je agenta za nekretnine i rekao mu da želi da proda kuću za 85 bitkoina. Kuću je ponudio na prodaju osam meseci ranije, ali još je niko nije kupio.

Slučaj je, međutim, privukao medijsku pažnju, nakon čega je trgovac kriptovalutama odlučio da je kupi i već je platio kaparu.

– Došao je sa suprugom da vidi kuću i oboje su bili oduševljeni – kaže Tajhutu.

– Takoreći smo postigli traženu cenu od 300.000 evra – dodaje.

Koliki će deo biti plaćen u bitkoinima tek treba da se dogovori s kupcem.

Porodica se navikla na novi način života. Njihova luskuzna četvorosobna kuća od 200 kvadrata zamenjena je za kampu-kućicu. Tajhutuove tri ćerke, koje su ranije svaka imale svoju sobu, sada se zajedno guraju u jednoj.

Bračni par će nastaviti tako do 2020, kada će, nada se Tajhutu, bikoin i blokčejn tehnologija postati nezamenljivi, a njegova imovina vredeti tri-četiri puta više.

Izvor: businessinsider.com/Blic
Foto: Twitter/PrintScreen

(Visited 89 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE