Kako da vas ne prevare kada kupujete online?!

Kako da vas ne prevare kada kupujete online?!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Milioni ljudi širom sveta svakodnevno koristi blagodati internet kupovine koja ne zahteva izlazak iz kuće. Onlajn kupovina je sve popularnija i kod nas, barem kada je reč o stvarima i brendovima koji nisu dostupni na našem tržištu. Korišćenje kartice u onlajn kupovini uključuje brojne rizike, zbog čega je Europol na svojoj stranici objavio zlatna pravila sigurne kupovine.

Pre narudžbe pažljivo pročitajte uslove, uključujući i deo koji je ispisan sitnim slovima. Proverite jesu li podaci o adresi prodavača dostupni na web stranici i zapišite ih u slučaju da treba da vratite pošiljku, piše Klix.

Isporuka pogrešnog proizvoda ili usluge je uobičajena prilikom onlajn kupovine, a ukoliko imate problem s isporučenom robom prvo se obratite onom od koga ste je kupili. Preporučuje se korišćenje e-maila kako biste imali evidenciju prepiske. Ukoliko problem ne možete da rešite s trgovcem, obratite se službi za korisnike banke.

Uvek čuvajte sve dokumente u vezi sa tom kupovinom i ako se obraćate banci priložite kopiju prepiske s osobom od koje ste kupili proizvod. Ukoliko vraćate neispravnu ili oštećenu robu uvek to činite preporučenom poštom i čuvajte račun.

Ukoliko ste žrtva prevare slučaj prijavite policiji, a zatim banci, ukoliko ste proizvod platili kreditnom ili debitnom kraticom, jer ćete možda ostvariti pravo na povrat novca.

Putem e-maila nikada ne šaljite broj kartice, PIN ili bilo kakve druge informacije o kartici. Ako ne kupujete ništa nemojte slati podatke o kartici jer postoje igrice i lažne lutrije čiji je cilj isključivo da dobiju podatke o vašoj kreditnoj kartici.

Mnoge stranice za prodaju će želeti da sačuvaju podatke o plaćanju, razmislite dva puta pre nego što na to pristanete jer biste vrlo lako mogli da postanete žrtva sajber kriminala.

Kupujte samo od pouzdanih trgovaca i kupujte marke koje ste ranije koristili. Obavezno proverite ocene koje je prodavac dobio od drugih kupaca na Amazonu ili eBayu. Izbegavajte onlajn kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code). Ako stranice ne podržavaju punu autentifikaciju proverite je li prenos podataka zaštićen na pravi način.

Nemojte slati novac nikome koga ne poznajete jer sigurno ne biste dali novac nepoznatoj osobi na ulici i nikada ne šaljite novac unapred.

Koristite kreditne kartice prilikom onlajn kupovine jer većina njih ima snažnu politiku zaštite kupaca. Ako ne dobijete ono što ste naručili onaj ko vam je izdao karticu će vam vratiti novac.

Uvek čuvajte sve dokumente u vezi sa onlajn kupovinom jer bi vam mogli biti potrebni za utvrđivanje uslova prodaje ili dokazivanje da ste platili robu.

Neke onlajn trgovine izvan Evrope traže da im faksom pošaljete kopiju vaše kartice i pasoša kako bi se osigurale da nalog za kupovinu daje pravi vlasnik kartice. Nemojte to nikada učiniti, ali budite spremni na to da vam roba neće biti isporučena.

Izvor: Alo!
Foto: Pexels

(Visited 98 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE