5 razloga zašto vam baterija mobilnog telefona traje sve kraće

5 razloga zašto vam baterija mobilnog telefona traje sve kraće

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

S pojavom “pametnih” mobilnih telefona javio se i problem sve kraćeg trajanja baterije, koja mnogima ne može da izgura čak ni jedan dan.

Baterije, naime, s vremenom gube deo svog kapaciteta, i to od šest do 20 odato godišnje.

Ovo se dešava zbog grešaka koje mahom svi pravimo, a čijim izbegavanjem bi taj problem lako i brzo eliminisali.

Predstavljamo vam najčešće greške koje dovode do ubrzane “smrti” baterije vašeg mobilnog telefona.

1. Osvetljenje ekrana na maksimumu

Većina ljudi ne obraća pažnju na ovu opciju, koja “vuče” čak 80 odsto energije baterije. Kako biste ovo izbegli, isključite automatsko osvetljenje ekrana.

2. Pražnjenje baterije do nule i punjenje do 100 odsto

Litijumske baterije imaju limitiran broj potpunih punjenja (0-100 posto kapaciteta) pje nego što počnu da gube na kvalitetu. Zato se preporučuje da bateriju držite između 50 posto i 80 posto kapaciteta.

3. Korišćenje telefona na neprikladnim temperaturama

Baterijama ne gode tremperature ispod nule, kao ni iznad 35 stepeni Celzijusa. Te temoerature mogu ozbiljno da oštete baterije. Na prosečnoj temperaturi od 25 stepeni Celzijusa baterija će godišnje izgubiti oko 20 odsto kapaciteta godišnje, a na 0 C oko šest odsto.

4. Ostavljanje telefona stalno uključenog

Kada idete na spavanje, isključite mobilni telefon. Ako je stalno uključen, to šteti bateriji koja je može da “odmori”. Takođe, povremenim gašenjem telefona oslobodićete radnu memoriju, pa će vaš uređaj brže raditi.

5. Wi-Fi i bluetooth konekcije

Ukoliko su vam stalno uključene wi-fi i/ili bluetooth, telefon će stalno da traži konekcije i samim time će prazniti bateriju bez da išta drugo radite. Zato, ukoliko vam u tom trenutku te konekcije nisu neophodne, isključite wi-fi i bluetooth. Tako ćete telefonu dozvoliti i da uđe u takozvani “sleep mod”, u kojem je pražnjenje baterije minimalno.

Izvor: Alo!
Foto: Pexels

(Visited 176 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE