Kineski superautobus – najveća prevara u 2016?

Kineski superautobus – najveća prevara u 2016?

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Prošlo je nekoliko meseci otkako je u Kini predstavljen prototip džinovskog autobusa na sprat koji se kreće po šinama. Međutim, na putu ka realizaciji ovog projekta našle su se brojne, čini se, nepremostive prepreke.

Kontroverzni projekat Transit Elevated Bus (TEB) prvi put je prikazan javnosti u maju 2016, na Sajmu visoke tehnologije u Pekingu, kada je svećano izložena maketa ovog vozila.

Sistem TEB zamišljen je kao kombinacija nadzemnog metroa i klasičnog autobusa, a predstavljao bi alternativu autobuskom saobraćaju i klasičnom podzemnom metrou. Predviđeno je da može da preveze veliki broj ljudi u brzo rastućim kineskim gradovima sa populacijom od desetak i više miliona stanovnika.

S obzirom da se kreće površinom zemlje, iznad drumskog saobraćaja, cena izgradnje infrastrukture bila bi značajno niža nego u slučaju klasičnog metroa.

Autori ovog projekta predvideli su da se TEB kreće na specijalnim šinama koje bi bile postavljene duž širokih bulevara, pri čemu je kabina vozila izdignuta od kolovoza tako da se ispod nje neometano odvija automobilski saobraćaj. Sama kabina bila bi modularna, pa bi pojedinačni segmenti ovog džinovskog vozila mogli da se spajaju, poput vagona ili tramvaja, pri čemu bi u kabini moglo da se preveze i do 1.400 putnika.

S obzirom da TEB ima pogon na struju, ova vrsta prevoza ne bi pogoršala zagađenje vazduha koje je u velikim kineskim gradovima na alarmantno visokom nivou, tako da je ekološki faktor upisan kao dodatni plus.

Ako se zna da TEB predstavlja ekvivalent broju od 30 do 40 konvencionalnih autobusa, ušteda u gorivu bila bi takođe značajna. Sve u svemu, brojne prednosti ovog vida javnog prevoza bile su dovoljan argument da projekat iz faze makete pređe u fazu izgradnje prototipa u prirodnoj veličini.

Prva test vožnja održana je u avgustu 2016. u gradu Qinhuangdao uz veliku medijsku pažnju, i ocenjena je uspešnom. Međutim, ubrzo su se pojavile kontroverze u pogledu čitavog projekta, ali i optužbe da je reč o najobičnojoj prevari.

Jedan od glavnih razloga zašto je ideja koja je na papiru tako mnogo obećavala proglašena krajnje sumnjivom, leži upravo u aljkavo realizovanom prototipu. Naime, TEB-1 koji je u avgustu pompezno predstavljen na test deonici dužine 300 m, bio je visok svega 2 m, pa su ispod njega mogla da prolaze samo niska putnička vozila.

Vožnja i manjih kamiona, pa čak i lakih dostavnih vozila bila je na taj način potpuno neizvodljiva.

Dalje, iako je projekat predviđao izgradnju specijalnih šina po kojima bi se TEB kretao, ispostavilo se da je prototip postavljen na neku vrstu gumenih točkova. Dodatnu sumnju u izvodljivost projekta izazvala je nemogućnost prototipa da skreće – demonstrirano je isključivo jednostavno pravolinijsko kretanje vozila.

Ozbiljan izazov za autore projekta predstavljala bi i komunikacija između vozača džinovskog autobusa i vozača putničkih automobila koji se kreću ispod njega, naročito kada automobili menjaju pravac kretanja. Mnogi su zbog toga predviđali da će vozači biti izloženi dodatnom stresu, kao i da će porasti broj saobraćajnih incidenata i nezgoda.

Osim očiglednih tehničkih nedostataka prototipa, pojavile su se i kontroverze oko investitora projekta. Kompanija Tebtech povukla se iz posla kada je pojavila vest da vlasti grada Qinhuangdao uopšte nisu dale saglasnost za projekat džinovskog autobusa.

Sa druge strane, tvorci prototipa tvrdili su u svoju odbranu da prva test vožnja i nije bila prava proba, već deo procesa “internog ispitivanja” vozila. Međutim, usledile su nove optužbe da je kompanija Tebtech pokušala da prevari potencijalne investitore.

I tako, za samo nekoliko meseci, početni entuzijazam povodom projekta TEB, koji je trebalo da predstavlja rešenje za probleme saobraćaja i zagađenja vazduha u kineskim, ali i velikim gradovima nekih drugih rastućih ekonomija, poput Indije, je splasnuo.

Sudbina projekta je neizvesna, a čak i kineske vlasti pokušavaju da zataškaju čitavu priču cenzurišući vesti o džinovskom autobusu čija je maketa svečano predstavljena u maju ove godine u Pekingu. Jedini vidljivi trag je pomenuti zlosrećni prototip koji je ostavljen da propada na ulicama grada Qinhuangdao, gde, kako kažu, samo zauzima prostor i ometa redovan saobraćaj.

Izvor: b92.net

(Visited 408 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE