Konačno: Apple uveo srpski pozivni broj

Konačno: Apple uveo srpski pozivni broj

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Srbija je među 5 zemalja koje Apple ne prepoznaje, ali izgleda da je napravljen prvi korak ka njenom prepoznavanju.

Apple, deveta najveća kompanija na svetu, poznata je u lokalnoj zajednici što skoro da ne prepoznaje Srbiju. Ne samo da nemamo svoj AppStore za aplikacije, već je do skora bilo nemoguće uneti Srbiju kao zemlju življenja, pozivne brojeve za svoje telefone itd.

Međutim, izgleda da nam se odnos menja. Apple je skoro uveo dvofaktorsku autentifikaciju pomoću broja telefona, koja je za domaće korisnike bila nemoguća. Ali, više nije tako.

Za sada ostaje na tome, jer srpskog AppStore-a još uvek nema, ali može biti pozitivan signal.

Tri ključna problema

Kao što i uvodni pasus govori, u Apple univerzumu Srbije nema, iako se iPhone ovde zvanično prodaje već 2 godine. S obzirom da se radi o jednoj od najvećih kompanija na svetu, ovo nije nevažna stvar.

Registracija domaćih programera — Naime, da bi domaći programeri i IT kompanije koji svoje aplikacije prodaju Apple korisnicima širom sveta imali sve usluge, moraju se registrovati u nekoj drugoj zemlji. Trenutno mogu bez problema da monetizuju te aplikacije, ali im je izazov kada domaći developeri plaćaju nešto Apple-u, poput karata za konferencije i sl.

U tim situacijama, domaći developeri moraju da zovu kontakt centar, koji im tom prilikom promeni lokaciju na neku komšijsku zemlju i onda je sve ok.

Nepostojanje Srbije za autentifikaciju — ne možete registrovati svoj broj telefona, adresu, karticu i sl.

Nepostojanje lokalne AppStore prodavnice je problem na strani tražnje i monetizacije lokalno orijentisanih aplikacija. Ovo otežava korišćenje od strane korisnika (jer nije baš intuitivno da prilikom unosa svojih detalja za plaćanje treba da unesu drugu zemlju, pogotovo sa stanjem trenutnog nepoverenja populacije u internet plaćanja i sl.) i smanjuje inicijativu za kreiranje lokalizovanih aplikacija.

Međutim, i on se može lako uvezati i sa razrađivanjem domaćeg tržišta onlajn kupovine, čemu je Apple doprineo u mnogim drugim zemljama.

Izvor: Startit
Foto: Pexels

(Visited 108 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE