Da li bi trebalo da prekrijete kameru na laptopu?

Da li bi trebalo da prekrijete kameru na laptopu?

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Mnogi ljudi, uključujući i samog Marka Zakerberga pokrivaju kamere na svojim laptopima. Kako stvari stoje, iza toga ne stoji bezrazložna paranoja.

Među njima je i bivši direktor FBI Džejms Kami koji je u nedavnom intervjuu izjavio da je “uvek pametno stavljati traku preko kamere”.

Takođe, svet je obišla fotografija Marka Zakerberga iza čijih leđa se vidi njegov laptop sa trakom preko kamere.

Iako je sasvim logično da će hakeri pokušati da dođu do računara direktora FBI i Marka Zakerberga, pitanje je da li i “običan svet” treba da ih se pribojava.

Jedan od motiva mogla bi biti ucena, budući da haker može da vas snimi u nekom nezgodnom trenutku i to iskoristi za iznudu.

Jedini način na koji to može učiniti je da uspostavi kontrolu nad celim računarom. To znači da je ta hakerska procedura slična drugim oblicima napada na daljinu i uključuje navođenje korisnika da klikne na lažni link. Tako računar instalira program, koji napadaču omogućava pristup.

Ne nadajte se da ćete prepoznati šta se dešava, tako što ćete videti LED lampicu pored objektiva web kamere. Možete se zaštititi tako što ćete zaklapati laptop ako ga ne koristite, preuzimati najnovija ažuriranja anti-virus i ostalih bezbednosnih programa, redovnim čišćenjem računara od malware-a i izbegavanjem otvaranja neproverenih linkova.

Ako i posle svih mera predostrožnosti strahujete od špijuna, prelepite kameru baš kao što je to Zakerberg uradio.

Izvor: Tportal.hr
Foto: Pixabay

(Visited 87 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE