Konačno rešen najveći problem u vezi s baterijama telefona

Konačno rešen najveći problem u vezi s baterijama telefona

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Istraživači sa Univerziteta u Sidneju rešili su jedan od najvećih problema koji je do sada stajao na putu uspešne zamene litijum-jonskih baterija cink-vazdušnim baterijama.

Cink-vazdušne baterije znatno su jeftinije za proizvodnju od litijum-jonskih jer se cink nalazi svuda oko nas, mogu da uskladište znatno više energije, a pritom nanose daleko manje štete životnoj okolini.

Njihovu primenu u mobilnim telefonima do sada je onemogućavao nedostatak elektrokatalizatora koji bi generisali kiseonik i smanjivali njegovu količinu tokom punjenja i pražnjenja baterije.

Srećom, istraživači su razvili novu metodu koja je omogućila stvaranje cink-vazdušnih baterija “od nule”.

“Sve do sada, cink-vazdušne baterije pravljene su sa skupim i retkim metalnim katalizatorima, poput oksida platine i iridijuma. Naša metoda zasniva se na upotrebi jeftinih katalizatora koji daju izuzetno dobre rezultate”, rekao je profesor Juan Čen sa Fakulteta inženjerstva i informacionih tehnologija na Univerzitetu u Sidneju.

Čenov kolega, profesor Li Vej, kaže da se proizvodnja baterije sa novim katalizatorima pokazala izuzetno uspešnom.

Izvor: Gizmodo
Foto: Pixabay

(Visited 142 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE