Mario Pilar: Najčešći termini u prodaji i kupovini

Mario Pilar: Najčešći termini u prodaji i kupovini

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Reč ,,šoping’’, naročito kod žena, predstavlja sinonim za zadovoljstvo, popravljanje raspoloženja, uživanje. A s obzirom na to da živimo u potrošačkom društvu, koje se, donekle neodobravajuće, definiše kao društvo u kojem ljudi kupuju čak i stvari koje im nisu neophodne, tj ,,kupuju radi kupovine’’, možda samo zbog toga što ta roba ima dobru reklamu, ili ta firma sponzoriše poznatog sportistu, moramo priznati da je kupovina ili ,,šoping’’ već dugo najomiljenija aktivnost mnogih ljudi.

Međutim, ima i onih kojima kupovina predstavlja gubljenje dragocenog vremena i frustraciju. Na njihovu sreću, danas postoje i drugačiji načini kupovine, kao što je internet kupovina, gde ne morate izlaziti iz svog stana, već jednostavno naručite proizvod putem interneta, platite takođe putem interneta i služba za isporuku vam sve to donese na kućnu adresu.

Druga dobra strana ovakvog načina kupovine, koja je korisna i jednoj i drugoj grupi potrošača, je to što robu možete poručiti iz bilo kog dela zemlje ili sveta, bilo da je to direktno od proizvođača ili prodavca ili na sajtovima specijalizovanim za takvu vrstu kupovine (npr. E-Bay, Amazon itd.). Čak možete svoju robu i pratiti putem interneta na njenom putu do vas.

Zbog sve češćeg načina ovakvog modernog načina kupovine, korisno je poznavati neke osnovne termine koji se koriste u engleskom jeziku prilikom kupovine i prodaje.

Trgovina Commerce / Trade
Prodaja Sale
Trgovina / prodaja na malo Retail
Trgovina / prodaja na veliko Wholesale
Trgovina putem interneta / Elektronska trgovina E- commerce
Kupovina putem interneta / onlajn kupovina Online shopping
Ponuda Offer
Potražnja Demand
Roba široke potrošnje Consumer goods
Trgovina nekretninama Real estate trade
Predračun / Profaktura Pro-forma invoice
Račun / Faktura Invoice
Fiskalni račun Receipt
Kurirska služba / Kurirske uskluge Courier services
Isporuka na kućnu adresu Home delivery
Licitacija /Aukcija / Javno nadmetanje Auction
Plaćanje po isporuci robe Payment on delivery
Plaćanje unapred /Avansno plaćanje Pre-payment / Advance Payment
Plaćanje putem interneta Online payment
Gotovinsko plaćanje Cash payment
Plaćanje čekom Paying by cheque
Plaćanje karticom Paying by card
Debitna kartica Debit card
Kreditna kartica Credit card
Odloženo plaćanje Deferred payment
Artikal Item
PDV (porez na dodatu vrednost) VAT (value added tax)
Popust Discount
Rasprodaja Sale
Oslobođen plaćanja carine Duty free
Povraćaj novca Refund / Funds recovery
Povraćaj poreza Tax return /Tax recovery
Devizni kurs Exchange rate
Valuta Currency
Reklamacija Claim / Complaint
Oštećena roba Damaged goods
Roba sa greškom Faulty goods
Garancija Guarantee
Prava potrošača Consumer rights
Bankomat ATM

Jesam izostavio neki važan termin?

Da li postoji još neki termin koji nije kristalno jasan?

Ako da, slobodno postavite pitanje, da uz konsultacije moje malenkosti sa lingivstima iz prevodilačke agencije Libra razjasnimo svaku nejasnoću.

mario pilar

Autor: Mario Pilar
Foto: yayimages.com

(Visited 253 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE