Mašine za elektronsko glasanje u Americi nastaju u Beogradu!

Mašine za elektronsko glasanje u Americi nastaju u Beogradu!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Tim programera iz Srbije zaposlenih u kompaniji „Dominion voting” osmišljava softvere koji se koriste za elektronsko glasanje, uglavnom u Americi, Aziji i Kanadi, piše „Politika„.

Malobrojni su naši sugrađani koji znaju da su Barak Obama, Hilari Klinton i Donald Tramp glasali na mašinama čije su softvere programirali Srbi. Istovremeno, zahvaljujući ovom izumu iz Srbije, glasali su domoroci sa filipinskih ostrva, kao i stanovnici Mongolije.

Programeri iz beogradskog ogranka kanadske kompanije „Dominion voting sistem” osmišljavaju isključivo sisteme za elektronsko glasanje koji se koriste uglavnom u Americi, Aziji i Kanadi. Ovi računari su prilagođeni i ljudima sa posebnim potrebama, pa, recimo, oni koji ne vide dobro mogu da izaberu opciju glasanja izgovarajući ime političke opcije ili kandidata kojeg biraju. Kada su pre šest godina na Filipinima organizovani prvi elektronski izbori na svim nivoima vlasti, zahvaljujući ovim mašinama, prvi nezvanični rezultati bili su poznati već 30 minuta posle zatvaranja biračkih mesta.

U svetu se koristi oko 150.000 glasačkih mašina sa njihovim softverom koji se koristi u 50 odsto zemalja u kojima birači glasaju elektronski. Najveće tržište „Dominiona“ je američko, a mašine su prilagođene federalnim zakonima svake države. Svi uređaji prolaze stroge kontrole, kako funkcionalne, tako i bezbednosne.

Goran Obradović, diplomirani inženjer elektrotehnike, jedan je od osnivača ove kompanije čije je sedište u Torontu. Firma je osnovana pre 12 godina, a 2005. godine Obradović je otvorio predstavništvo u Beogradu. U celoj kompaniji radi oko 250 programera, a u Beogradu pedesetak.

Izvor: politika.rs

Foto: pixabay.com

(Visited 60 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE