NBS olakšala bankarske procedure IT kompanijama!

NBS olakšala bankarske procedure IT kompanijama!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Kompanije u Srbiji koje posluje u oblasti informacionih tehnologija i uobičajeno ostvaruju prilive iz inostranstva, na primer po osnovu prodaje računarskih programa, mogu bankama dati trajni nalog o osnovu naplate za prilive do 1.000 EUR, saopšteno je danas iz Narodne banke Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, ovaj nalog podrazumeva da u svim situacijama kada se ostvaruju prilivi iz inostranstva do navedenog iznosa dolazi do automatskog upisivanja podatka o šifri naplate i knjiženja naplate u korist računa klijenta, bez potrebe da klijent posebno obavesti banku o tom osnovu.

Iz NBS navode da su, u saradnji s predstavnicima Vlade, Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, na ovaj način razrešili nedoumice banaka i njihovih klijenata u vezi s primenom propisa iz oblasti platnog prometa sa inostranstvom a koje se odnose na realizaciju priliva iz inostranstva.

Centralna banka ukazuje na to da već nekoliko godina unazad većina banaka omogućava svojim klijentima da podatak o pojedinačnom osnovu naplate iz inostranstva i instrumentu naplate dostave elektronskim putem u okviru aplikacija elektronskog bankarstva, i to bez obzira na visinu priliva.

Pritom, kako se dodaje, nema nikakvih smetnji da klijent ovaj podatak dostavi i na drugi način koji je ugovorio s bankom, kao što je korišćenje uobičajenih kanala elektronske komunikacije (npr. SMS-om ili imejlom).

Uvereni smo da ovakav pristup rešavanju svih pitanja koji se odnose primenu važećih propisa, uz druge aktivnosti koje sprovode nadležne državne institucije, bitno doprinosi unapređenju uslova za poslovanje IT sektora u našoj zemlji, ali i opštem poboljšanju poslovne klime koja je jedna od osnovnih pretpostavki stabilnog i održivog privrednog rasta – navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

(Visited 67 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE