Optimisti žive duže!

Optimisti žive duže!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Neka vam ovo bude na umu sledeći put kada se iznervirate. Da li se optimizam može naučiti? Pitanje na koje odgovaramo danas!

Najpre da saznamo koji su benefiti optimista:

– lakše rešavaju probleme i zadatke
– omiljeni su u društvu
– lako sklapaju nova prijateljstava
– negativne situacije posmartaju kao izazove
– ljude i život doživljavaju pozitivnije

Zvuči predobro, zar ne? Pa, ko još ne bi želeo da bude optimista kada optimizam na svakom aspektu života donosi uspeh, zadovoljstvo i sreću. Ipak moram vas upozoriti da optimizam kao stanje nije moguće živeti 365 dana u godini, sasvim je u redu, šta više, ponekad nastupiti kao pesimista. Ali, ako se smatrate pesimistom, što znači da negativno u većoj meri posmatrate sebe i svet, evo kako možete dozvoliti sebi promenu.

KAKO UVEŽBATI OPTIMIZAM

Polazna tačka je REALNOST. Šta god da vam se dešava i koliko god to za vas zastrašujuće bilo, samo na trenutak zastanite i odgovorite na naredna pitanja.

– da li ova situacija ima smrtni ishod za mene? Da li se moj život nastavlja uprkos situaciji u kojoj se nalazim?
– da li je zaista ( realno) toliko zastrašujuća ili je samo ja tako doživljavam (mislim da je tako)
– da li bi ova trenutna situacija bila podjednako zastrašujuća i ( navedite ime svog prijatelja) ? Kako bi se on nosio sa ovim što se trenutno dešava?
– Da li postoji rešenje za datu situaciju?
– Da li mogu sam/a da je rešim ili mi je potrebna pomoć?
– Da li je ova situacija očekivana?

Kada jasnije vidite situaciju, moći ćete da tražite rešenje ne iz ugla pesimiste već optimiste. Dakle ovde se ne računa kako se vi osećate povodom nastale situacije ili problema, već šta je zaista stvarnost i kakva je priroda problema. Podsetiću vas da je suština problema da nas na natera da preduzmemo nešto novo kako bi savladali nove veštine. Ako vam se problem ponavlja, očigledno je da niste uspešno savladali zadati zadatak!

Drugi korak ka optimizmu je MOTIVACIJA. Ako ste samo jednom bilo kada tokom života uspeli da ne planete u strast negativizma, imate model na koji možete da se pozovete i podsetite sebe da vi to možete. Motivišite sebe podsećanjem da uspevate poveremno i da odolite vašoj tami- negativizmu. Na vama je da izaberete šta vas ćini srećnijim, optimizam ili pesimizam. Ako se još dvoumite, upitajte se koji stav vam je doneo sreću, uspeh i zadovoljstvo. Podsetite sebe da ste da ste imali snagu i moć da birate i ponovite sebi „ ja sam/a za sebe biram kako ću se odnositi prema budućim situacijama, biram da budem realan/a i pozitivan/a baš kao što sam to jedno bio/la“.

Za svaki minimalan uspeh nagradite sebe. NAGRADA je sledeći korak, pohvalite sebe i zahvalite sebi što ste uspeli da odreagujete drugačije. Najprestižnija nagrada nam je upravo unutrašnje zadovoljstvo.

Vežba čini majstora. Ne možete uvežbavati situacije koje su u budućnosti, ali možete uvežbavati funkcionalne misli. VODITE DNEVNIK sedam dana. Na kraju svakog dana ili ako vam mogućnosti dozvoljavaju tokom dana, svaki put kada vas negativistički model ponašanja stisne, napišite koje su to misli – imenujte ih. Mala samoanaliza učiniće da postanete svesni izvora svog negativizma. Možda je vaš negativizam posledica realnog straha, realne situacije koja zahteva vaše delovanje.

Da bismo nešto promenili kod sebe, najpre trebamo upoznati sebe

Obratite pažnju koje misli se najčešće ponavljaju, zađite malo dublje pitanjima:
– Gde sam ja to čuo-a?
– Odakle mi baš ova misao?
– Šta ove moje misli imaju za zadatak?
– Koje je moje uobičajno ponašanje sa tim mislima?

Praktikujte FIZIČKU AKTIVNOST, poznato je da osobe koje se fizički troše su zadovoljnije, samopouzdanije i optimizam kod njih je češće zastupljen i na većem nivou. Za to su zaduženi hormoni koji čine pozitivan umor. Zato uvrstite sebi neku fizičku aktivnost minimum tri puta nedeljno.

Coaching pitanja:

– Kako bi izgledao/la da sam optimista? Kakvo bi bilo moje držanje?
– Šta bi stav optimiste kod mene promenio?
– Šta bi se promenilo u mom okruženju?
– Čime negujem svoj pesimizam?
– Šta mogu da uradim u ovom trenutku kako bi našao/la rešenje?

Na kraju želim da vas ohrabrim. Niko se ne rađa kao optimista ili pesimista, već je to lična reakcija na datu situaciju koja je pred nama. Sada možete biti sigurni da imate pravo i mogućnost da birate ubuduće!

lidija fotkaAutor: Lidija Grujić, Holistic Life & Business Coach
www.lifecoach.in.rs, www.coachingmagazin.rs
FB: Holistic Life Coach Lidija Grujić

Foto naslovna: yayimages.com

(Visited 358 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE