Osnivač Vikipedije pokrenuo portal Vikitribjun!

Osnivač Vikipedije pokrenuo portal Vikitribjun!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Džimi Vejls, jedan od osnivača „Vikipedije“, pokrenuo je portal vesti na kojem će raditi profesionalni novinari, ali i volonteri.

Vikitribjun treba da ponudi „prave i neutralne“ članke koji će pomoći da se suzbiju „lažne vesti“, prenosi Bi-Bi-Si.

Zamišljeno je da portal bude bez reklama ali slobodan za čitanje, zbog čega će se oslanjati na donacije onih koji ga podržavaju.

Eksperti smatraju da portal ima potencijal da postane sajt od poverenja, ali i da bi njegov uticaj mogao da bude ograničen.

Vikitribjun će funkcionisati slično kao Vikipedija kada je reč o tome da autori moraju da navedu izvor za svaku činjenicu, i oslanjaće se na građane koji će moći da dodaju članke kako bi ažurirali vesti.

Međutim, iako svako može da unese izmene na stranici, one će „zaživeti“ samo ako ih novinari ili dobrovoljci kojima se veruje odobre.

Druga velika razlika u odnosu na Vikipediju je ta što će novinari, njih 10-20 za početak, biti plaćeni.

Izvor: Tanjug

(Visited 122 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE