Ovi signali otkrivaju da vas vaš laptop “špijunira”!

Ovi signali otkrivaju da vas vaš laptop “špijunira”!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

U slučaju da se nekad osetite paranoično i pomislite da su ugrožene vaše digitalne informacije obratite pažnju na ovih nekoliko znakova upozorenja.

Ako pristupate svom bankovnom računu sa kompjutera ili na njemu držite poverljive podatke svoje firme, onda morate još više da vodite računa o zaštiti kompletnog sistema.

Nema razloga za strah. Načini da sačuvate poverljive informacije su brojni, na vama je samo da se opredelite za najpouzdaniji. Ali pre nego što se upustite u njihov izbor, važno je da umete da prepoznate sve znake da neko pokušava da upadne u vaš sistem.

Antivirus vam je isključen

Jedan od prvih programa koji ćete instalirati na svoj kompjuter, čim ga kupite i podignete sistem, jeste upravo antivirus. Svima je neophodna dobra zaštita od svih neželjenih poseta i nepovoljnih spoljašnjih uticaja.

Međutim, ako imate antivirus, a primetite da je isključen, to je siguran znak da bi trebalo da se zabrinete. Skenirajte ceo sistem i ponovo uključite sve bezbednosne programe, promenite pristupne šifre i pregledajte podatke.

Šifre ne funkcionišu

Kada kreirate šifre trudite se da se ne ponavljate, da ne koristite izraze koji liče na vašu imejl adresu ili bilo šta što je karakteristično za vas i što se može istražiti.

Najbolji savet je da vaše šifre budu nizovi nasumično izabranih slova i brojeva.

Takođe, trudite se da za sve naloge koristite različite šifre, kako biste izbegli mogućnost upada na sve vaše račune.

Ako primetite da lozinka koju ste ukucali ne funkcioniše, a niste je vi promenili, odmah prijavite tehničkoj podršci neželjene upade i preduzmite sve mere da se zaštitite.

Primetili ste nove programe

Nekada je teško pratiti sve što ste instalirali, sva ažuriranja softvera i pridružene aplikacije koje su se same pojavile prilikom postavljanja neke nove verzije programa.

Ipak, s vremena na vreme prelistajte sve što imate trenutno aktivno i obratite pažnju na sve novine. Ako pronađete naziv koji vam ne deluje poznato i koji ne možete da povežete ni sa jednim trenutno aktivnim softverom, uklonite ovu stavku, jer to može biti program koji je neko sa strane ubacio jer je pokušao da preuzme vaše podatke na ovaj način. Opet, temeljno prečistite sistem nakon što primetite ovakvo nešto.

Pregledajte svoju veb-kameru

Gotovo svaki noviji laptop računar ima na sebi veb kamericu. Čak i ukoliko nemate prenosivi kompjuter, verovatno na desktopu imate USB kameru koju koristite prilikom za Skajp i slične programe.

Obratite pažnju na nju s vremena na vreme. Znate da tokom snimanja ovaj uređaj ima uključenu lampicu. Negde je ona zelena, negde crvena, ali svakako na neki način signalizira da je aktivna.

Ako je tako i kod vas, a trenutno niste ni na Skajpu, niti koristite ovaj uređaj, onda je neko verovatno uspeo da hakuje ovaj mali gedžet kako bi vas snimao. Deluje zastrašujuće, ali ovo lako možete primetiti i brzo reagovati.

Autor: Avaz.ba
Foto: Pixabay

(Visited 265 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE