Šta raditi ako vam bankomat “proguta” karticu tokom vikenda?

Šta raditi ako vam bankomat “proguta” karticu tokom vikenda?

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Vikend je, novac vam je preko potreban, a bankomat vam je upravo progutao karticu. Sigurno ste van sebe, jer korisnički centar ne radi, a vi ste do ponedeljka liht roze.

Verovatno proklinjete banke, svi su krivi osim možda vas samih, jer je verovatnoća da je krivica upravo na vama – najveća.

Kako? U bankama navode da je najčešći razlog zadržavanja kartice u automatu to što je rok važenja kartice istekao, pa ju je bankomat prepoznao kao nevažeću. Vođenje računa o tome do kada traje vaša kartica je naravno na vama, ne na banci.

Banke, po pravilu, proces reizdavanja kartice kojima se bliži istek roka, a ukoliko su bile aktivne u poslednja 24 meseca, pokreću automatski i klijent u tom slučaju dobija pismeno obaveštenje da pred kraj meseca može preuzeti karticu u matičnoj filijali.

Kako objašnjavaju u bankama, ukoliko dođe do zadržavanja istekle kartice u bankomatu, nakon utvrđivanja identiteta klijenta i potvrđivanja da je kartica istekla, klijent se upućuje da u matičnoj filijali preuzme reizdatu karticu.

Razlog zašto bankomat “pojede” karticu kada pokušate da podignete novac sa računa, može biti i tehničke prirode.

U tom slučaju, klijent karticu može preuzeti lično, s tim da prethodno banka mora da potvrdi status kartice, odnosno njena valjanost za dalju upotrebu. Identifikaciju sprovode zaposleni banke, a lična identifikacija je potrebna radi sprečavanja mogućih zloupotreba.

Tu, međutim, nije kraj liste razloga zbog kojih možete ostati bez svoje kartice.

To će se, naime, dogoditi i ukoliko na bankomatu druge banke tri puta unesete pogrešan PIN kod.

U slučaju da tri puta unesete pogrešan PIN na bankomatu svoje banke, kartica će biti privremeno blokirana, ali je bankomat neće zadržati.

Šta god da vam se od ovoga dogodi u sred vikenda, ne preostaje vam ništa drugo nego da na broj naveden na bankomatu, koji je uglavnom dostupan 24h, prijavite nestanak kartice, pozajmite novac da “preterate” do ponedeljka i da se prvog sledećeg radnog dana lično pojavite u banci i rešite problem. I da sledeći put vodite računa kad ističe!

Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay

(Visited 196 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE