Roboti nas plaše jer im dajemo ljudska lica i nadljudske osobine

Roboti nas plaše jer im dajemo ljudska lica i nadljudske osobine

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Vizija budućnosti futuriste Matijasa Horksa, osnivača nemačke ekonomske i političke “grupe mozgova” Zunkunftsinstitut, zvuči kao nešto što bi pisao pisac naučne fantastike, ali nije toliko pesimistična kao predviđanja drugih futurista.

U nedavnom intervjuu, Horks je rekao da roboti trenutno nisu problem za društvo, niti će biti u budućnosti.

Problem je naš strah, kompleks manje vrednosti, i činjenica da robotima dajemo ljudska lica i nadljudske sposobnosti, smatra Horks.

Najave o periodu hipermedijskog društva ne opisuju budućnost, već naše strahove i projekciju naših unutrašnjih nesigurnosti“, kaže.

Činjenica je da roboti i mašine još od industrijske revolucije uzimaju poslove. Ali nastaju nova tržišta, nove usluge s novim zahtevima, ponudama i novim dodatnim vrednostima“, dodaje Horks, i podseća da je upravo u najautomatizovanijim zemljama poput Kanade, Japana ili Nemačke, nezaposlenost najniža.

Uz sav napredak koji već možemo da vidimo, poput autonomnih automobila, virtualnih asistenata, veštačke inteligencije, stiče se utisak da već živimo u naučnoj fantastici, iako toga nismo svesni. Piloti većinu vremena samo nadziru računare koji upravljaju avionima, mašinovođe često više ne voze vozove.

Vremenom će zaista doći i autonomni automobili i shvatićemo da nisu tako spektakularni kao što smo očekivali“, ističe Horks.

On je uveren da još 10-15 godina nećemo imati potpuno automatizovana vozila. A kada ona postanu uobičajena pojava, pitaćemo se šta smo tako dugo čekali.

Isto smatra i za veštačku inteligenciju, za koju je uveren da će ljudima pomagati u obavljanju svakodnevnih poslova.

Izvor: dnevnik.hr, b92.net
Foto: pixabay

(Visited 34 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE