Singapur ukida automobile na svojim putevima

Singapur ukida automobile na svojim putevima

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Singapur će prestati da izdaje nove dozvole za vozila od februara 2018. Grad-država najavila je plan smanjenja stope rasta vozila sa 0,25% godišnje na 0% za automobile i motocikle. Zbog ograničenog raspoloživog prostora, Singapur u velikoj meri kontroliše broj vozila na putu. Land Transport Authority (LTA) izdaje dozvole, poznate pod nazivom Certificates of Entitlement, koje vlasnicima vozila daju pravo da imaju svoje vozilo na period od deset godina. Dozvole se prodaju na aukciji, a poslednja aukcija završena je najvišim ponuđačem koji je platio iznos od 30.533 američkih dolara samo za dobijanje privilegije upravljanja automobilom.

Vlada navodi ograničenu raspoloživu površinu kao razlog zaustavljanja, a LTA je izjavila: “S obzirom na ograničenja zemljišta i konkurentske potrebe, postoji ograničena mogućnost daljeg širenja mreže puteva.” Putevi trenutno zauzimaju 12% ukupne gradske površine zemlje, a na ovom ograničenom prostoru ima više od 600.000 privatnih i iznajmljenih automobila. Stopa rasta za komercijalna vozila ostaće na 0,25%. Ograničavanje novih automobila će još više otežati posedovanje automobila u Singapuru, koje je i dalje jedno od najskupljih mesta za posedovanje vozila, jer vozila srednjeg ranga mogu koštati više od četiri puta od cene istog vozila u SAD-u.

Međutim, povećano ograničenje vlasništva vozila imaće neke pozitivne neželjene efekte, bar u pogledu uticaja na životnu sredinu. Manje automobila na putevima u Singapuru će značiti manje zagađenja za motore koji koriste fosilna goriva. Takođe, slabo proširenja sistema puteva u zemlji sprečavaće dalji transportni razvoj prirodnih površina. Čak i bez ekspanzije, ako se ne budu dodavala nova vozila to će sprečiti preopterećivanje postojećeg sistema, i takođe sprečiće nanošenje štete okolini. Nova ograničenja neće uticati na broj dostupnih dozvola. LTA će ponovo oceniti politiku automobila i motocikala u 2020, a za komercijalna vozila u martu 2021.

Izvor: Futurism, PCpress
Foto: Pixabay

(Visited 35 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE