Srpski robotičari najbolji na svetu

Srpski robotičari najbolji na svetu

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Među 8.000 učesnika i 3.000 ekipa iz 16 zemalja na Svetskom takmičenju u robotici u Šangaju 18. i 19. novembra, učenici “Politehnike” – škole za nove tehnologije, dobili su nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici. Iako su imali najlošiji komplet kockica za sklapanje robota, Nikola Starčević, Mihajlo Mihajlović i Mašan Vučić, sa mentorom profesorom Jovanom Miletićem, dobili su ovo prestižno priznanje.

Mladi robotičari su, odmah po povratku iz Kine, bili gosti redakcije “Novosti” i u razgovoru nam pojasnili da iako je pravilnikom takmičenja predviđeno da kompleti za sklapanje budu što skromniji, to niko nije ispoštovao, osim naše ekipe. Ostali su se takmičili sa najmodernijim robotima, što je predstavljalo samo dodatnu motivaciju našim đacima da pokažu svoje znanje i umeće.

Imali smo dva sata vremena na samom takmičenju da programiramo robota za izvršavanje određenih zadataka“, objašnjava Nikola. “Od sedam zadataka, tri su bila nepoznata i njihovo ispunjavanje nosi najveći broj bodova, dok su ostali poznati, ali se ne zna na kom će mestu, od devet lokacija na poligonu, će biti te prepreke. Robot ima tri minuta da uradi sve što mu je zadato, a što više zadataka reši ekipi donesi i više bodova.”

Robot kog su naši srednjoškolci napravili, priča Mihajlo, imao je brojne prepreke na putu do cilja. Jedna od njih je bila i pokretni most, a zadatak je bio da okreće propeler i tako sklapa i otvara most. Ređali su se okretanje vetrenjače, dizanje tega i vraćanje na početnu poziciju… Iako su neki zadaci bili poznati, takmičari nisu znali na kojoj lokaciji na poligonu će oni “iskočiti”, sa koje strane poligona će robot krenuti, što im je dodatno otežavalo posao.

Najmlađi takmičar u našoj ekipi Mašan kaže da se radi o edukativnim robotima, koji su delimično sklopljeni pre takmičenja. On navodi da pre ulaska “u ring” on ima točkove i senzore, a alati se robotu dodaju na samom takmičenju u skladu sa zadacima koji se nalaze pred njim.

Šangaj je ogroman, ima više od 20 miliona stanovnika i imali smo priliku da ga upoznamo malo bliže“, pričaju đaci. “Najveći utisak na nas je ostavio televizijski toranj, koji je visok 260 metara. Dok se sa naše Avale vidi cela Šumadija, odavde se vidi panorama grada.”

Mladi robotičari kažu da su se najviše družili sa takmičarima iz Emirata, Indije, ali i iz Meksika, koji je imao i devojke u timu, koje su ostavile poseban utisak na naše momke. Bili su iznenađeni to da su svi čuli za Srbiju, a međusobno su razmenili informacije o kulturama zemalja iz kojih dolaze. Takođe, sa vršnjacima iz Hrvatske su bili nerazdvojni i kada su se rastajali poljubili su se tri puta.
Odlazak naših srednjoškolaca u Šangaj finansiran je u okviru akcije “Bitka za znanje”. Ovo je prvi put da Srbija ima predstavnike na ovom prestižnom takmičenju, a priliku da učestvuju na istom dobili su nakon osvojenog drugog mesta na WER otvorenom kupu Hrvatske i regiona. Svetsko takmičenje u edukacionoj robotici (WER) od 2002. godine se održava u Kini, a u poslednje četiri godine na njemu, pored Kine, učestvuju i druge zemlje. Timovi se takmiče u tri starosne grupe – niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i srednjoškolci, i to u pet do šest kategorija.

Politehnika – Škola za nove tehnologije je od 1. septembra na novoj adresi. Posle višedecenijskog rada u malom prostoru, učenici ove škole dobili su bolje uslove za rad.

Ovaj uspeh naših učenika je ohrabrenje da izdržimo i nastavimo još bolje“, kaže Dušan Milovanović, direktor škole. “Polako se prilagođavamo u novom prostoru, veoma smo zadovoljni onim što smo dobili i konačno je ceo kolektiv na jednom mestu.

Izvor: Novosti.rs

Foto: Pixabay

(Visited 89 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE