Šta se dešava sa vašim mozgom ako radite na odmoru?

Šta se dešava sa vašim mozgom ako radite na odmoru?

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Čak i ako malo radite na plaži, „prevarićete“ svoj mozak, tako da će vrlo malo pamtiti taj odmor.

Teško je da odolite iskušenju da ne proveravate mejl ili da se bar malo ne uključite u posao kada ste na odmoru. Ali, kako pokazuju istraživanja, ako provedete i sat vremena dnevno radeći nešto za posao dok ste na odmoru, imaćete 43 odsto više šanse da ne zapamtite taj odmor.

Nešto što se pamti zahteva dve stvari,“ kaže psiholog, profesor sa Teksas Univerziteta, i vodeći istraživač studije, Arm Markman, „Prva je uključivanje, energija koju ulažete, a druga je osobenost, nešto što odstupa od normalnog, uobičajenog. Razlog zašto ne pamtite šta ste imali za ručak, jeste što ručate svakog dana, i imate otprilike istu rutinu oko obeda.

Kada ne uživate u svom odmoru i kada radite nešto za posao, teže ćete pamtiti taj odmor. Niste prisutni, i radite nešto što i svakog drugog „običnog“ dana.

Zašto je toliko teško isključiti se

Ironično, često sanjarimo o tome kada ćemo na odmor, da bismo na odmoru teško odolevali iskušenju da ne ulazimo u mejlove ili da ne proveravamo šta se dešava na poslu. To je zato što često definišemo sebe onime što radimo. Posao nosimo svuda sa sobom, a sada je lakše nego ikada pre jer imamo naprednu tehnologiju. „Ako se ne dinstancirate od posla, održavate taj ciklus stresa,“ kaže Markman.

Ograničite tehnologiju

Ako morate da budete uključeni, ponesite telefon ali ne i laptop, tako bar savetuje Markman. „Oni koji koriste laptop na odmoru imaju više problema da se sete odmora nego oni koji koriste pametne telefone,“ kaže on. Lapotopovi su opasni jer oni prosto mame na posao. Uključite se da samo proverite mejlove, a onda započnete dugu mejl prepisku ili ulazite na sasvim nešto deseto vezano za posao. „Sa laptopom se radi lako, a kada nešto možete lako da uradite onda radite više,“ kaže Markman, i dodaje da je telefon drugačiji. „Nezgodnije je pisati duge mejlove preko telefona.“

Koristite tehnologiju kako treba – vama u korist

Sigurni ste videli one ljude koji beleže svaki trenutak odmora, to je naravno loše. „Na taj način sebe „otcepljujete“ od odmora. Kada toliko koristite svoj telefon, niste uključeni u okruženje. Postoji razlika između toga da kada je nešto lepo,vi vidite, divite se, a zatim uslikate to, i kada hodate i gledate sve preko ekrana.“

Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay

(Visited 61 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE