Troje srpskih učenika među pet najboljih u svetu!

Troje srpskih učenika među pet najboljih u svetu!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Prvi put Srbija je dobila tri stipendije za Oksford. Troje učenika Matematičke gimnazije našli su se među petoro najboljih u svetu koji imaju takvu privilegiju.

Prvobitno iznenađenje zamenile su pripreme i planovi za budućnost.

Katarina i Milena još ne mogu da dođu sebi od uzbuđenja.

Sve vreme sve što radim, radim da bih upisala Oksford i onako baš sam želela to da dobijem i mnogo sam verovala u sebe i onako baš mi je drago što se na kraju taj trud isplatio“, kaže Katarina Petrović.

Bila sma jako sigurna u sebe i kad sam otišla na prijemni znala sam da ću ga uraditi fenomenalno i jesam ga uradila jako dobro tako da nije me iznenadilo što su me zvali na intervju ja sma to toliko očekivala da sam ranije izvadila i vizu“, navodi Milena Vuletić.

Za planove posle studija još je rano, ali želje postoje.

Volela bih da izgradim dosta iskustva da imam lepu karijeru i da jednog dana se vratim u Srbiju da malo poboljšam situaciju ako budem u stanju“, kaže Milena.

Sve je vrlo neizvesno i to mi se donekle i sviđa zato što su mi svi horizonti trenutno otvoreni“, navodi Katarina.

Direktor Matematičke gimnazije je istovremeno i srećan i ponosan na uspeh svojih učenika, ali i tužan.

Veliko je pitanje da li će se neko od njih vratiti ovde a sjajno bi bilo da oni svojim velikim znanjem talentom koji će usavršiti na Oksfordu i Kembridžu da mogu posle toga da se vrate u našu zemlju i da svi nekako imamo koristi od toga“, ističe Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimazije.

Iz prethodnih generacija, čak 80 odsto je ostalo u inostranstvu po završetku studija.

To je tuđa sreća mi treba da stvorimo uslove da oni mogu da odu da budu stipendirani od naše države a ne o stipendiji tih univerziteta i država jer su oni njihova sreća da ponovim ali mi nismo još dovoljno ekonomski jaka zemlja da to sve lako obećamo i učinimo“, naglašava Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Ove dve mlade devojke i njihov drug Vuk koji nije imao vremena za razgovor jer se uveliko sprema za Olimpijadu, imaju šansu da provedu 4 godine u inostranstvu, steknu dodatno znanje i iskustvo, a Srbija može da se nada da će imati sreće da se jednog dana i vrate. Jer, ipak treba da budu pre svega naša sreća.

Izvor: B92

(Visited 35 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE