6 saveta da vaš laptop što duže traje

6 saveta da vaš laptop što duže traje

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Laptopovi su osetljivi uređaji koje manjak pažnje može da ošteti ili čak u potpunosti uništi. Kako vam se to ne bi desilo, savetujemo vam da obavezno poštujete šest saveta koji se nalaze u nastavku.

1. Ne dopuštajte životinjama da se približe laptopu

Znamo, mačke su preslatke kada vam se popnu na laptop i krenu da vam ‘pomažu u poslu’, ali molimo vas – ne ohrabrujte ih. Mačke konkretno privlači toplina uređaja, ali problem je što ćete zbog nje završiti sa hrpom dlaka u laptopu koje (među ostalim) mogu uzrokovati pregravanje uređaja. Isto pravilo važi i za pse i druge kućne ljubimce.

Takođe, predlažemo da ne jedete pred računarom. Ako vam ispod tastature zapadne komadić hrane, budite sigurni da će ga posetiti bubašvabe ili mravi.

2. Imate stari laptop? Prestanite da ga tresete

Razlog zbog kojeg ovo ne treba raditi je pre svega hard disk. Osim ako ste vlasnik uređaja s ugrađenim SSD diskom, molimo vas – stavite računar na sto kada odlučite da radite na njemu.

Osetljivi delovi hard diska nepoželjno reaguju na trzaje i verujte nam – izdaće vas u najgorem mogućem trenutku.

3. Ne zatvarajte laptop kao haubu na staroj “ladi”

Ekran vašeg laptopa nije neuništiv. Kada ga zatvarate, radite to tako da držite sredinu okvira, a ne ivice. Kad smo već kod toga, kada uzimate laptop, ne hvatajte ga za gornju desnu ili levu ivicu ekrana. Ti delovi su ekstra osetljivi na pritisak, što znači da uz ‘malo sreće’ možete da završite sa oštećenim prikazom na ekranu.

4. Ne držite laptop u krilu

Radite na laptopu držeći ga u krilu? Prestanite i kupite za to specijalnu podlogu. Razlog leži u ventilacijskom sistemu uređaja koji se vrlo lako može zatvoriti pokrivačem ili odećom. Rezultat je pregrejani uređaj i potencijalno oštećenje osetljivih komponenti.

5. Držite ga dalje od magneta

Opšte poznato pravilo za prenosne računare koji su sami po sebi osetljivi na magnete je držati ih dalje od, pogodili ste, jakih magneta. Jaka magnetska polja pre svega utiču na hard diskove, pa potom i na ekrane. Ako želite da produžite život svom prenosniku, predlažemo da ga držite dalje od jakih magnetnih polja.

6. Ne čistite ekran vodom

Ekran vam je prašnjav? Koristite krpu od mikrofibera ili specijalna sredstava za čišćenje ekrana. Zaboravite prskanje vodom i molimo vas – ne pritiskajte ekran laptopa. Reč je o vrlo osetljivom i lomljivom komadu hardvera koji će vam biti zahvalan ako ga tretirate kako treba.

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay, Pexels

(Visited 101 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE