Uber izgubio spor oko prava radnika u Britaniji

Uber izgubio spor oko prava radnika u Britaniji

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Kompanija Uber izgubila je u Velikoj Britaniji sudski spor koji se vodio oko prava radnika, nakon što je Privredni sud presudio da vozači te kompanije zaslužuju radnička prava poput zagarantovane minimalne plate, što je udarac Uberu koji se bori da zadrži dozvolu rada u Londonu.

Uber je odmah objavio da će se žaliti na donesenu sudsku odluku.

Ta američka kompanija, koja nailazi na veliki otpor tradicionalnih taksi kompanija i regulatornih tela, već se ranije suočila sa sudskim porazima u zemljama širom sveta.

Uber je takođe morao da potpuno napustiti neke zemlje, poput Danske i Mađarske.

Prošle godine, dvojica vozača su pred britanskim sudom uspešno dokazali da bi Uber trebalo da im da radnička prava, poput prava na plaćeni godišnji odmor i prava na pauzu na poslu.

Uber tvrdi da njegovi vozači fleksibilno raspolažu svojim vremenom i da su samozaposleni, te im prema britanskom zakonu pripadaju osnovne povlastice, poput zdravstvenog osiguranja i zaštite na radu.

“Glavni razlog zašto se vozači odlučuju za Uber je što cene slobodu izbora: kada i gde će voziti i stoga nameravamo da se žalimo”, kazao je glavni direktor Ubera za Veliku Britaniju Tom Elvidž.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

(Visited 28 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE