Želja za što luđom fotkom: Niko ne uništava turističke atrakcije više od turista!

Želja za što luđom fotkom: Niko ne uništava turističke atrakcije više od turista!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Grafiti na Koloseumu, polomljeni korali, Himalaji prepuni iskorištenog toalet-papira, polomljene skulpture zbog “selfija”, izgoreli nacionalni parkovi posle lude žurke…

Niko ne uništava turističke atrakcije više od turista! Mnoge znamenitosti koje su se našle na listi “100 mesta koje morate videti pre smrti” – sada zaista umiru, jer su mnogi turisti ovu knjigu shvatili kao domaći zadatak. Neki na putovanju toliko žele da ovekoveče trenutak da ne biraju sredstva. Nedavni skandal u lisabonskom muzeju izazvao je brazilski turista. U nameri da napravi što lepši “selfi” sa Svetim Mihailom, oborio je i polomio neprocenjivu skulpturu iz 18. veka. Ovo nije prvi takav slučaj u Lisabonu, kao ni na drugim popularnim mestima. Recimo, američki turisti se redovno potpisuju u Koloseumu, iako je kazna za to 20.000 evra. Slične probleme imaju i na atinskom Akropolju, hramu u Luksoru, na Kineskom zidu…

Turisti uništavaju i prirodne lepote, a najčešći razlog je želja za što luđom slikom. Tako na Plitvicama redovno preskaču ogradu da bi se slikali na slapovima. Još gora sudbina zadesila je koralni greben u Indoneziji pre mesec dana. Britanski brod “Kaledonijan skaj” potpuno je razorio 1.600 kvadratnih metara ovog “podvodnog Amazona”. Da stvar bude gora, brod se nasukao.

Turisti se igraju i vatrom, pa su tako 12.000 hektara nacionalnog parka Tore del Paine u Patagoniji dva puta spalili prvo izraelski, a onda i češki kamperi. Britanski tinejdžeri su na Majorki pretprošlog leta uz pomoć dve cigarete uništili pet hektara šume. Koliko je opasno puštati tinejdžere u nacionalni park znaju i u Oregonu, gde je priroda hiljadama godina oblikovala kamen poput patke. Ovaj prepoznatljivi kamen, troje tinejdžera uspelo je da polomi prošlog avgusta.

U Argentini su svi bili zgroženi, kada su turisti pravili “selfi” sa nasukanom mladunčetom delfina dok nije izdahnula. Ipak, većinu turističkih atrakcija uništava lokalno stanovništvo i veliki biznis. Takav je slučaj na legendarnoj Fi Fi plaži (Tajland) i australijskoj crvenoj Uluru planini, svetom meste za Aboridžine. Naime, veliki broj turista tamo ima problem sa nedostatkom toaleta, a pošto u australijskoj pustinji o tome nisu razmišljali, sada pokušavaju da spasu biljne vrste koje su uništile bakterije poput brahinele. Slično se dogodilo i na Himalajima.

Turisti su u poslednjih 15 godina na Galapagos odneli toliko štetočina da su mnoge vrste nestale. Na ovom izolovanom ostrvu endemske mrave uništili su evropski, a stručnjaci tvrde da svaki brod donese 300 vrsta invazivnih buba.

Izvor: novosti.rs, A. Mikata

(Visited 48 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE