4 pravila preduzetništva za siguran poslovni uspeh

4 pravila preduzetništva za siguran poslovni uspeh

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

U školi nas niko ne uči preduzetništvu i preduzetničkim veštinama. To je nešto što se ne može u potpunosti naučiti u školi, bez obzira koliko je dobar i kvalitetan plan i program. Ne postoji predmet koji će vaš stomak pripremiti na sve uspone i padove.

Bil Grin, preduzetnik i pisac knjige „All In: 101 Real Life Business Lessons for Emerging Entrepreneuers“ priča o svom iskustvu za portal Inc.

„Tokom 1977. godine sam bio samo klinac koji je započeo posao na buvljaku sa ćaletom kao poslovnim partnerom. Na završnoj godini srednje škole smo kupili prodavnicu gvožđa i proširili poslovanje. Jednog dana sam rekao tati da bih voleo da dam šansu koledžu. I na jednom času biznis menadžmenta, profesor me je zaustavio i pitao: „Dolaziš na fakultet u odelu?“

Objasnio sam: „Imam posao sa tatom. Posle časova idem da prodajem.“ Profesor me je potom pitao da li hoću da pričam sa ljudima sa časa prodaje. Rekao sam da hoću.“

Kasnije sam saznao da moj profesor nikada nije vodio posao veći od jedne male lokalne prodavnice. A tu sam do njega stajao ja, koli sam radio kao pas samo da bih otplatio te časove. Osetio sam da me škola neće naučiti ničemu bitnom što sam hteo da naučim. Zato sam i otišao.

Nemojte pogrešno da me razumete, ne kažem da ne bi trebalo da idete na fakultet. Ali mislim da je fakultet mač sa dve oštrice. Svako ko zna moju priču i posao koji sam stvorio, zna da sam postigao uspeh u različitim industrijama. Takođe sam imao par neuspeha usput. Ne tvrdim da sam sveznalica i da mogu da vam pomognem da pretvorite posao u Epl preko noći. To niko ne može.

Međutim, ono što mi je pomoglo da postignem uspeh je činjenica da sam samo radoznala, odlučna osoba koja zna da se prilagodi izazovima. Naučio sam sve na ulici, pričajući sa klijentima, kucajući na vrata…

Ne treba vam master da radite ono što ja radim. Zapravo, ne treba da potrošite nikakav novac da biste naučili ove lekcije.

1. Uvek budite tačni. Bez obzira na sve.

Ovo može da zvuči logično, ali ako želite da postignete bilo kakav ozbiljan uspeh u životu zaista bi trebalo da ne kasnite. To je i profesionalno, a i dobra je navika. Tačnost pokazuje vašim mušterijama i poslovnim partnerima da imate integritet. Pokazuje da ste vi neko na koga mogu da se oslone.

2. Budite pozitivni i smejte se

Ko želi da bude okružen nesrećnim ljudima? Niko ne želi da radi sa ljudima koji imaju loše stavove.

Budite dobri prema svima, sve vreme. Bićete zapanjeni koliko su važni recepcioneri, sekretarice za vaš uspeh.

3. Pronađite mentora.

Mentori su vredni učitelji i često mogu postati bliski prijatelji. Oni su puni znanja, strpljenja i spremnosti da prenesu svoje znanje. Sve to pod pretpostavkom da ste spremni da učite.

4. Izgledajte uspešno, ponašajte se kao neko uspešan, budite uspešni!

Ljudi žele da sarađuju sa uspešnim ljudima. Zbog toga i vi morate da izgledate i da se ponašate kao da ste uspešni. Morate da verujete u sebe pre nego što drugi to počnu da rade.

Izvor: BIZLife, Inc
Foto: Pixabay

(Visited 70 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE