9 korisnih saveta za lakše korišćenje Google pretraživača

9 korisnih saveta za lakše korišćenje Google pretraživača

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Google je postao neizostavan deo svakodnevnog života i rada. Kad god nešto ne znamo – od informacije o radnom vremenu zubara, do uputstva kako doći do njega pa čak i kako mu na nekom stranom jeziku objasniti što vam je potrebno – Google je tu.

Većina ljudi Google koristi bez previše razmišljanja. Jednostavno otvore svoj internet pretraživač i upišu ono što ih zanima, a Google je taj koji dešifruje njihov zahtev.

Međutim, znate li da uz samo malo više truda možete dobiti mnogo bolje, tačnije i konkretnije rezultate?

1. Koristite navodnike za veću preciznost

Tražite li informacije o nekoj osobi ili proizvodu, dobićete preciznije rezultate stavite li ime pod navodnike. Npr. “Petar Petrović” umesto samo Petar Petrović. Naime, kad koristite navodnike, Google traži celu kombinaciju u svojim rezultatima, a ako koristite bez navodnika onda traži gde se sve pojavljuje svaka pojedinačna reč.

2. Upišite minus za eliminaciju nekih rezultata

Često želite da nađete specifičnu informaciju, ali u gomili rezultata koje Google izbaci to može biti problematično. Upišete li traženi pojam i potom znak minusa, te pojam koji ne želite imati uključen u pretraživanje, biće vam lakše da pronađete ono što tražite. Npr. jaguar brzina -automobil eliminisaće sve rezultate u kojima se pojavljuje informacija o brzini automobila marke Jaguar, a ostaviti one u kojima se spominje brzina životinje jaguar.

3. Stavite zvezdicu umesto nepoznate reči

Ne možete da se setite kako se netko zove, ali znate prezime. Izvrsno, samo upišite zvezdicu i prezime i Google će vam ponuditi niz mogućih rešenja. Npr. “* Bešlić” rezultirati će (u velikom broju) prikazivati informacije o Halidu Bešliću.

4. Koristite znak @ za pretraživanje društvenih mreža i e-mail adresa

Ako tražite nečiji profil na društvenoj mreži ili neku informaciju o profilu na društvenoj mreži, u pretrazi koristite znak “@” i pojam koji želite pronaći. Na ovaj način ćete, takođe, dobiti mnogo preciznije rezultate.

5. Želite li da kombinujete pretrage, koristite naredbu OR.

Niste potpuno sigurni šta tačno tražite? Kombinujte nekoliko pojmova i povežite ih naredbom OR kako biste dobili rezultate za sve te pojmove. Npr. Beograd OR Novi Sad daće rezultate i za Beograd i za Novi Sad.

6. Ako vas zanima cena nečega upišite i naziv valute u pretragu

Kupujete li nešto i želite više informacija o proizvodima u određenom cenovnom rasponu, uz ime proizvoda upišite “dinara” (ili bilo koju drugu valutu) i cenu. Npr. laptop dinara 30.000 i dobićete informacije o lap topovima koji su u prodaji u traženom novčanom iznosu.

7. Dve tačke za određivanje raspona cena

Ako ste spremni da izdvojite određenu količinu novca i tražite nešto u skladu sa svojim mogućnostima, ali u određenom rasponu cena, upišite dve tačke (..) između najniže i najviše cene. Npr. putovanje 200..300 eur pokazaće vam rezultate za turistička putovanja u tom cenovnom rasponu.

8. Pronalazak podataka na određenim sajtovima

Tražite li nešto na tačno određenoj web stranici, iskoristite Google i upišite “site:”. Npr. site:novaenergija.net Google i dobićete sve tekstove vezane za Google na ovom portalu.

9. Pronalazak povezanih pojmova

Ukoliko želite da saznate koje su stranice, preduzeća ili pojmovi povezani, poslužite se naredbom “related:željeni pojam”.

Naravno, sve se ove naredbe mogu dodatno kombinovati kako biste uz najmanje gubljenja vremena dobili najbolje rezultate za svoju pretragu. Isprobajte!

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Foto: Pexels

(Visited 119 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE