Brisel protiv ciljanih marketinških kampanja na internetu!

Brisel protiv ciljanih marketinških kampanja na internetu!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Evropska komisija je predstavila mere za jačanje zaštite elektronskih ličnih podataka Evropljana što bi, na veliku žalost marketing kompanija i oglašivača, moglo da ograniči ciljani marketing.

Glavna novina predloga koji bi zamenio direktivu o elektronskoj privatnosti, predstavlja načelo “prethodnog pristanka” potrošača za svako moguće korišćenje podataka.

Svaki korisnik intereta će prilikom prvog priključivanja na internet pretraživač odlučivati o nivou zaštite koji želi za sve sajtove koje će posećivati, pre svega u pogledu takozvanih “kolačića“, odnosno nevidljivih fajlova koji prikupljaju lične podatke.

Time bi se zamenio sadašnji propis, prema kojem se prilikom prve posete svakom sajtu mora pritiskom na baner dati pristanak za korišćenje “kolačića” uopšte.

“Kolačići” koji manje narušavaju privatnost, poput onih koji omogućavaju da se sačuvaju postavke jezika ili podaci za pristupanje sajtu, nisu obuhvaćeni ovim propisom.

Novi predlog “nudi visok nivo zaštite potrošača, ostavljajući preduzećima mogućnost za inovacije” ponudom “novih mogućnosti”, rekao je evropski komesar za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

S druge strane, više firmi za oglašavanje i marketing je u otvorenom pismu izrazilo “ozbiljnu zabrinutost” i navelo da bi to moglo “narušiti poslovni model” internet oglašavanja.

Budućim propisom bi bilo zabranjeno aplikacijama kao što su “Skajp”, “Uots ap” i “Fejsbuk mesindžer” da koriste podatke ili sadržaj razgovora korisnika za ciljanu ponudu usluga ili reklama, što je sada moguće.

Pored toga, bez prethodnog pristanka ne bi bilo moguće ni slanje reklamnih kratkih SMS poruka ili elektronske pošte – spama.

Prethodna dozvola bi bila uslov i za reklamne ponude preko telefona, takozvani telemarketing.

Preduzeća bi morala da obelodane svoj broj ili da koriste poseban pozivni broj koji ukazuje da je reč o pozivu u komercijalne svrhe.

Regulatorna tela država-članica će nadzirati primenu propisa, koji će prema planu Brisela biti doneti maja 2018. godine.

Evropske kancelarije udruženja potrošača (BEUC) je podržala predlog novog propisa.

Vrednost evropskog tržišta podataka je, po navodima EU, 2015. godine bila 54,5 milijardi evra, a 2020. godine bi mogla da poraste na 84 milijarde.

Izvor: novosti.rs

Foto: pixabay.com

(Visited 176 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE