Elektronska i mobilna uprava za brže i jeftinije obavljanje administrativnih poslova

Elektronska i mobilna uprava za brže i jeftinije obavljanje administrativnih poslova

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Da bi građani i privreda dobili efikasnije i bolje usluge, važno je istovremeno razvijati elektronsku i mobilnu upravu. Danas, 60 odsto stanovništva ima pristup računarima, dok podaci pokazuju da se u Srbiji na sto stanovnika koristi čak 130 mobilnih telefona. Pametan telefon više nije samo sprava za razgovor, već mali kompjuter putem koga bi mnogi administrativni poslovi mogli brže i jeftinije da se završe – kaže, u razgovoru za “Novosti”, Ingeborg Ofsthus, potpredsednica Saveta stranih investitora (FIC), posle prvog sastanka s predstavnicima Vlade Srbije u okviru inicijative “Dijalog za promene”.

Šta su “najbolnije tačke” o kojima ste razgovarali sa Vladom Srbije?

– Digitalni potpis je jedna od najvažnijih tema koja mora biti rešena da bi se uspostavile elektronska i mobilna uprava. Ideja je da digitalni potpis bude lako dostupan većini građana, pošto trenutno manje od pet odsto stanovništva svoja dokumenta potpisuje elektronski. Predlog Saveta je da se pojednostavi rukovanje digitalnim potpisom i da se on koristi u tri nivoa. Najviši nivo podrazumevao bi najvišu bezbednost i koristio bi se za visokovredne transakcije. Sledi srednji nivo bezbednosti i potom niži nivo, koji bi služio za obavljanje finansijskih transkcija malih vrednosti. A one bi, onda, mogle da se obavljaju na jednostavan način, putem mobilnih telefona i bez dodatnih troškova.

Koji su konkretni predlozi Saveta?

– Da bismo bili sigurni da bi uvođenje elektronske i mobilne uprave moglo da se sprovede, važna su tri koraka. Prvi je imati “za stolom” prave institucije: relevantna ministarstva, javna tela, mobilne operatere i predstavnike IT sektora. Drugo, očekujemo da će biti potrebe za velikim investicijama, što bi podrazumevalo javno-privatna partnerstva. I treće, treba omogućiti odgovarajuća rešenja za plaćanja u slučaju kada postoji potreba za finansijskim transakcijama.

U Srbiji nije prošlo vreme papira i pečata. Ali smatram da je generalno prošlo vreme papira i pečata i da postoji spremnost građana da imaju brz i jeftin pristup uslugama. Dug put je pred nama, ali verujem da zajedno možemo da ubrzamo taj proces. Mnoge kompanije u okviru Saveta upoznate su sa dobrom, ali i lošom praksom u drugim zemljama i mogu značajno da pomognu u razvoju elektronske i mobilne uprave u Srbiji.

Izvor: Novosti
Foto: Pexels

(Visited 65 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE