Gledanje serija “u komadu” štetno po zdravlje

Gledanje serija “u komadu” štetno po zdravlje

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Velike produkcijske kuće kao što su HBO ili Netflix izbacile su u proteklih nekoliko godina na tržište desetine serijskih programa koji su stekli pažnju javnosti širom planete.

Time su postavile nove standarde u svetu televizije kada su u pitanju serijski programi, tako da su već odavno stali rame uz rame s velikim filmskim produkcijama iz Holivuda. Dolaskom ovih serija pojavio se i novi fenomen kod gledalaca, a to je “bing watching” ili, u prevodu, gledanje serija u komadu.

Kada se uzme u obzir veliki izbor i opsesija televizijskim serijama, stručnjaci smatraju da nije čudno što je stvoren i sasvim novi profil prosečnog gledaoca, onog koji nema ni vremena ni strpljenja da čeka televizijski raspored da se na programu nađe “njegova” serija.

Pojavom kvalitetnih serijskih programa nastala je nova grupa onih koji žele sami odlučivati šta će, kada i koliko gledati. Međutim, takvo gledanje serija nosi i štetne posledice.

Journal of the American Heart Association preporučuje serijskim sladokuscima pauze između epizoda jer povećavaju užitak u seriji.Kako navode, današnje serije nude kompleksne sadržaje ili nekoliko paralelnih radnji koje prosečnom gledaocu predstave niz informacija koje on nema vremena da obradi.

Gledanje i do cele sezone u komadu ne ostavlja prosečnom gledaocu dovoljno vremena da upije sagledano i često zaboravlja šta se desilo samo sat ranije. S druge strane, svoj sud o gledanju serija u komadu dali su i medicinski stručnjaci, koji smatraju da ovakav vid zabave ne donosi ništa pozitivno. Oni su saglasni da celodnevno sjedenje ispred malog ekrana može izazvati osećaj depresije.

Osoba koja na ovaj način konzumira omiljeni TV program često je zakovana u jednom položaju, sedećem ili ležećem, što može izazvati bolove u kičmi, ali i druge zdravstvene probleme.

– Ako se odajete ovakvom vidu zabave, nemojte stalno sedeti ili ležati. Cupkajte ispred televizora ili računara povremeno ili okrećite pedale na sobnom biciklu – savet je medicinskih stručnjaka iz Velike Britanije.

Najveći pobornici ovog maratonskog gledanja serija su pripadnici mlađih generacija.

Digital democracy survey pokazao je da je 80% ispitanih starosti od 20 do 30 godina barem jednom gledalo najmanje pet epizoda jedne serije u nizu.

Izvor: Nezavisne novine
Foto: Pixabay

(Visited 29 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE