Teško je pronaći startap u Silikonskoj dolini koji nisu napravili bivši radnici Google-a. To je dobro za društvo i donosi inovacije, ali jako je loše za jednog velikog igrača – Google. Ovaj search gigant je sada veoma odlučan da zadrži te kreativne ljude u kompaniji. Zato prave Area 120, startup inkubator koji će dozvoljavati zaposlenima projekte 20%, lične projekte koji su do sada činili petinu radnog vremena, jure tokom celog dana. Svako ko želi da se prijavi će predati biznis plan i, ako on bude prihvaćen, radiće nekoliko meseci samo na toj ideji.

 

U principu, zaposleni će moći da se oprobaju u privatnom poslu, bez brige da će ostati bez svoje udobne stolice u Google-u ako im projekat ne uspe.

 

Kompanija nije potvrdila ovu priču i nije poznato kada će Area 120 biti otvorena. Ali ova ideja Google-a ni malo ne čudi. Njegovi dosadašnji napori da na naprave startup-like atmosferu nisu sprečili ljude da napuste brod, a lider ATAP tima je npr. otišao u Facebook. U nekim slučajevima, ljudi koji napuste Google naprave kompaniju koja im direktno šteti. Kevin Sistrom je u Google-u radio 2 godine, pre nego što je napravio Instagram, koji je potom kupio Facebook. enterpreneur

Pitanje je, međutim, da li će ovaj inkubator uspeti da zadrži ljude. Relativno je lako naći investitora u Silikonskoj dolini, a sloboda i uzbuđenje privatnog posla može biti primamljivije od Google-ove sigurnosne mreže. Ipak, isplatiće se ako samo jedna velika ideja ostane u kući.